Doorgaan naar artikel

‘Je kunt niet veel body in het gewas brengen’

‘Je kunt niet veel body in het gewas brengen’

“Het gaat redelijk goed, maar je kunt niet veel body brengen in het gewas”, zegt Michel de Winter van Stargrowers in Hoek van Holland. In het gewas van Komeett (plantdatum 8 december) begint nu de derde tros te bloeien. De eerste tros is op 3 gesnoeid en vanaf de tweede tros wordt alles op 4 vruchten gezet. “Het is geen gemakkelijke winter. Met de kou in december hadden we nog genoeg licht, maar in de eerste 18 dagen van 2011 lopen we al 1000 Joules achter op vorig jaar. Ik wil een hoge aanmaak realiseren, maar zo loop je al meteen een achterstand op van een halve week.” Het gewas ziet er wel goed uit. “Het groeit goed en de zetting gaat goed door met sterke trossen.”

Groeibuis weer hoofdnet
De stookinstelling voor de voornacht staat op 13,5 graden (16.30 tot 22.30 uur) en die van de nanacht op 18,5 graden. Tussen een lichtsom van 250-400 Joules komt er 1 graad bij. Tussen 9 en 13 uur wordt naar de dagtemperatuur van 24 graden gestookt. “Ik kom zo uit op een etmaaltemperatuur van 19 graden of 18,5 graden op een donkere dag.” Het scherm is tussen 10.30 en 14.30 uur standaard open. Op een donkere dag gaat het bij het ingaan van de voornacht weer open om sneller af te koelen en ligt het bij 0,5 graden boven de ingestelde stooktemperatuur weer dicht. Sinds begin januari is het groeibuisnet overdag het hoofdnet met een maximumtemperatuur van 50 graden. In de nacht stookt hij wel met het ondernet

Nauwkeurig vochtgehalte regelen
Tot nu toe heeft De Winter alleen ’s nachts water gegeven. “Zolang nog geen drain gerealiseerd wordt blijven we dat doen. Daarmee voorkom je ongewenste groeiexplosies.” Bij het interen van de mat heeft hij steeds gewerkt naar een vochtgehalteafname van 1 procent per dag. “We zaten op een minimum vochtgehalte van iets onder 50 procent, maar dat is met de Cultilene Excellent matten geen probleem.” Sinds deze week wordt het vochtgehalte weer verhoogd met 1 procent per dag. “We kijken iedere dag naar het verbruik door de plant en het gewicht van de matten.“ Het voedingswater in de mat heeft een ec van 6 en een pH van 5,2. De Winter druppelt met een ec van 4.

Het hele jaar clippen
Na de eerste rondjes indraaien is hij nu begonnen met clippen van de stengels in een aparte werkgang. Het punten van de trossen op 4 vruchten wordt tegelijkertijd met het diefwerk gedaan. De tweede tros werd vorige week gebeugeld. “We gaan door met beugelen tot de trosstelen korter worden.” In week 4 wordt voor het eerst blad verwijderd. “We beginnen gelijk met snijden van het blad. We halen er drie bladeren af, tot aan de knoop waar de stengel is vastgezet.” In week 5 wordt in een keer de stengeldichtheid verdubbeld van 1,96 naar 3,92 stengels per vierkante meter.
Op plaaggebied is het erg rustig. “We hebben nog helemaal niets gevonden op de vangplaten.” In week 4 begint hij met het inzetten van Encarsia. Macrolophus komt pas later aan de beurt.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin