Doorgaan naar artikel

‘Het is flink aanpoten met al het gewaswerk’

Ruud Dukker in Tinte heeft het prima naar zijn zin met het verloop van de teelt van cocktailtomaten (ras Brioso op Maxifort, plantdatum 29 december). “De trosaanmaak en groei gaan verschrikkelijk snel. Per week komen er 1,3 trossen bij die we op 10 vruchten snoeien. We hebben 3,85 stengels per vierkante meter. Er komen de laatste vier weken  iedere week ruim 45 vruchten per vierkante meter bij.”  Voor een te zware plantbelasting bij terugval van het weer is hij niet zo bang. “Die 10.000 Joules per week haal je altijd wel.” Ondanks de droogte en felle zon weet hij het vocht goed binnen te houden. “Het is lekker knijpen de laatste tijd omdat het buiten niet te warm is. Omdat we niet teveel hoeven luchten kunnen zo midden op de dag toch 500 ppm CO2 handhaven.

Etmalen van 21 graden
De hoge snelheid is ook af te lezen aan de etmaaltemperatuur. De laatste drie weken realiseerde hij een etmaaltemperatuur van 21 graden. “Dat is zeker op het randje, maar hij maakt nog steeds voldoende lange trossen aan met goede bloemkwaliteit en er zit voldoende groei in de kop.” De voornacht staat ingesteld op 14 graden. Om 3 uur ’s nachts gaat de nanacht van 18 graden in die twee uur later wordt bereikt. Rond zonsopgang vindt even een ochtenddip plaats naar 17 graden. “Dat werkt goed om de tros sterk te houden.” Overdag hanteert hij een temperatuur van 22 graden met 3 graden lichtverhoging op de luwzijde en 4 graden op de windzijde. “Het mag maximaal 27 graden worden.”

Vuistregel geldt nu niet
 Voor de watergift is de vuistregel van 3 milliliter water per Joules licht te ruim bemeten.  “Die normen gelden voor een zomergewas. Als je dat nu doet krijg je 40 tot 45 procent drain. We geven ongeveer 2,7 milliliter per Joules instraling.” De ec in de mat is 5. “Ik zou hem met dit weer liever op 4,5 hebben, maar de gewaskleur is bleek zat dus je moet wel voorzichtig zijn om de druppel-ec nu te gaan verlagen.”

Mineervlieg komt snel
Het gewas is nog steeds goed gezond. Deze week zijn wel  voor het eerst op alle vangkaarten 5 tot 15 wittevliegen gevonden.  “Dat is niet verontrustend want we hebben volop Macrolophus. We zien ze nu ook buiten de kweekpaden, maar omdat we daar nog geen nymphen zien gaan we nog door met wekelijks bijvoeren.” In de kweekrijen hangen 8 tot 9 bladeren meer aan de plant het uitkomen van de roofwantsen niet te verstoren. “Dat kost meer tijd bij het zoeken van de oogstbare trossen. Maar dat hebben we er wel voor over.” 
Mineervlieg lijkt in een van de twee kassen met Brioso wel om ingrijpen te vragen.  Het aantal voedingsstippen  en gangen breidt zich snel uit ondanks het inbrengen van Dacnusa en Diglyphus. Misschien dat we toch een keer met Trigard moeten druppelen. “ Botrytis is door het mooie weer geen probleem. “We hadden voor de warme periode wel een enkel plekje, maar het groeit nu niet hard door. “

Veel groei dus veel werk
Eind week 16 hebben scholieren de laatste trosbeugels verwijderd van de zevende tros, die deze week wordt geknipt. “Het is heel mooi uitgekomen. We hebben nauwelijks kniktrossen gehad.” De snelle groei brengt ook veel werk met zich mee. “Het is flink aanpoten met al het gewaswerk.” De dieven zijn langer en dikker en de aanmaak van 1,3 trossen per week levert ook meer werk op bij trossnoeien, blad plukken en het zakken van het gewas. “We zakken nog steeds een keer per week maar het is krap aan.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin