Doorgaan naar artikel

‘Het gewas staat best goed in balans ondanks het donkere weer van de laatste tijd’

“Er is wat te veel ongelijkheid in het gewas gekomen omdat door het donkere weer bloemen van de tweede en derde ring zijn gevallen. Maar het gewas is toch behoorlijk generatief geworden doordat er voldoende bloemen zijn overgebleven.” Teeltverantwoordelijke Ruud Suykerbuyk op de vestiging Westdorpe (Terneuzen) van Van Duyn Aubergines is niet ontevreden over de gewasstand. “Het staat best goed in balans al is de kop dun en zijn de bloemen niet sterk. Er hangt ook veel aan. Als het eenmaal mooi weer wordt gaan we de komende weken veel knippen.”

Ruime p-band
De voornacht stond lange tijd op 16 graden, maar is met de aankondiging van meer zon een half graadje verhoogd. De nanacht staat op 18 graden en wordt vanaf een uur voor zonsopgang met een uur per graad verhoogd naar de dagwaarde van 20 graden. Vanaf 11 uur komen er 2 graden bij tussen 100 en 300 Watt en vanaf 15 uur 3 graden tussen een lichtsom van 250 tot 1000 Joules.  De luchtinstellingen zijn vanaf 11 uur 21 graden plus 3 graden op straling (100-400 Watt) en vanaf  15 uur op 25 graden. Er staat een ruime P-band ingesteld zodat  er snel een beetje lucht wordt gezet, maar wel in kleine stapjes. Het scherm gaat om 21 uur dicht wanneer de buitentemperatuur onder 6,5 graden ligt. “We telen nog vrij rustig. Maar als het mooie weer doorzet gaan we meer temperatuur toelaten.”

Apart indraaien
Sinds half januari is de oogst begonnen. Vijf dagen in de week wordt een derde van de tuin geoogst. “We knippen vanaf 180 gram. Het gemiddelde sorteergewicht ligt nu op 200 gram, maar dat neemt snel toe.” De kwaliteit is prachtig.  Het indraaien gebeurt in een aparte werkgang. “Dat is nu best veel werk omdat we veel groei zien. “ Bij het toppen van de zijscheuten wordt meteen een blad uit de kop van de plant gebroken. “Dat geeft meer lucht en licht aan de groeipunten en de bloemen.”

Snelle parasitering

Water geeft Suykerbuyk tussen 10 en 15 uur, iedere 60 Joules een beurt van 120 milliliter met een stoptijd van 35 tot 80 minuten.  De ec in de  mat is nu ongeveer 4. Het druppelwater heeft een ec van 3 en een pH van 4,8. “We voegen preventief chloor toe om het systeem schoon te houden. Dat verhoogt de pH in het druppelwater.”  Wat plagen betreft is het nog rustig. De enkele plekjes met wittevlieg waar de eerste sluipwespen zijn uitgezet, zijn al volop geparasiteerd. Daarnaast zijn al drie weken achter elkaar kaartjes volvelds opgehangen. “Ze slaan allemaal erg goed aan.” Datzelfde geldt voor de swirskii. “We hebben helemaal geen trips, rupsen of luizen. Wel hebben we een behaarde wants gevonden, maar nog geen gewasschade. Dat is wel even schrikken want vorig jaar hebben we er veel last van gehad. We houden het dus goed in de gaten want de wantsendruk lijkt hier best hoog.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin