Doorgaan naar artikel

2018 bij 5% droogste jaren

Droge fruitbomen steken af tegen gele akkers. - Foto: ANP

Droge fruitbomen steken af tegen gele akkers. - Foto: ANP

Vanaf zondag 1 juli hoort 2018 bij de 5% droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906.

Dat betekent dat het in slechts 5% van alle jaren op 1 juli zo droog was als gisteren, meldt Weeronline. Het droogst is het op dit moment in Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg.

Bekijk de video van RTV Oost: De aanhoudende droogte zorgt voor wisselende stemmingen. Waar het de mensen van het Tuindorpbad in Hengelo niet lang genoeg droog en zonnig kan zijn, daar hopen onder meer de telers van groente en fruit heel erg op regen.
Artikel gaat verder onder de video en afbeeldingen

 

Geen neerslag verwacht

Nederland kampt gemiddeld over het land met een neerslagtekort van 157 millimeter. Omdat er geen neerslag wordt verwacht, zal dat de komende 2 weken verder stijgen naar ruim 210 millimeter. Neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als er meer neerslag verdampt dan er uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort – droogte dus.

 

2003 was nog droger

Deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger, met eind augustus een neerslagtekort van circa 235 millimeter. In dat jaar bereikte de Rijn een historisch lage waterstand en brak in Wilnis een uitgedroogde veenkade door. Ook was er grote schade aan de landbouw.

Droge fruitbomen steken af tegen gele akkers langs de Lingedijk bij Geldermalsen. - Foto: ANP

Droge fruitbomen steken af tegen gele akkers langs de Lingedijk bij Geldermalsen. – Foto: ANP

Ook last van droogte?

De afgelopen maand is de droogste juni sinds 1962. Ook de komende periode voorspellen de weerstations geen neerslag van betekenis en zal het watertekort beginnen te knijpen. Boerderij en Groenten & Fruit willen graag de schade door droogte in kaart brengen en welke problemen het watertekort veroorzaakt in de praktijk. Wil je de redactie tippen? Heb je vragen of wil je graag foto’s delen over dit onderwerp? Mail dan naar redactie@boerderij.nl. Of stuur een bericht naar onze Facebookpagina.

Delen

Image
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin