Doorgaan naar artikel

200 tuinders acuut in problemen brijnwaterverbod

De glastuinbouw werkt aan een plan om het terug pompen van afgewerkt zout water terug te dringen, maar kan nog niet zonder.

Een Westlandse ontheffing voor ruim 200 teeltbedrijven om brijnwater terug te pompen in de diepere grondlaag loopt in juli af. Dat terug gepompte water is zout afgewerkt water dat overblijft uit de winning van zoet gietwater. De bedrijven kunnen niet zonder, stelt wethouder Leen Snijders van de gemeente Westland. De ontheffing wordt waarschijnlijk verlengd met anderhalf jaar. “Als we zeggen, we verlengen de ontheffing niet, dan komen 200 tot 250 bedrijven acuut in de problemen bij een beetje droge zomer. Dat zet de hele sector op zijn kop.” Snijders zei dat in de commissievergadering ruimte van de gemeente Westland.

Tuinbouw hand boven het hoofd

De oppositie in de gemeenteraad is kritisch en ziet dat opnieuw de glastuinbouw de hand boven het hoofd wordt gehouden met het verlengen van ontheffingen verlengen. Dat wijst Snijders af. “De glastuinbouw is met de provincie en gemeente Westland en Hoogheemraadschap Delfland heel druk bezig geweest met het schrijven van een toekomstvisie. Wat kan er gebeuren? Welke technieken zijn er om komende tientallen jaren voldoende gietwater te houden? Er moet daadwerkelijk iets gebeuren. De komende periode wordt een uitvoeringsplan geschreven door de glastuinbouw. Wij hebben inbreng op bijvoorbeeld snelheid van afbouw, er wordt behoorlijk veel energie ingestopt.”

Zuiveringswater

Het is mogelijk dat het andere grote waterdossier in Westland uitkomst biedt. De collectieve zuivering in Hoek van Holland van afvalwater kan voldoende goed gietwater opleveren, als dat project doorgaat, stelde CDA. Een systeem om dat water op de bedrijven te krijgen, kan kostbaar zijn. De bedrijven hebben die grondwaterbehoefte vooral in piekperiodes.

Monsters op bedrijven

Het Hoogheemraadschap en de omgevingsdienst hebben de opdracht om in kaart te brengen wie wanneer welke hoeveelheden brijnwater terug pompen. Daarbij worden monsters genomen op de bedrijven. Dat levert data op voor een plan om het gebruik af te bouwen. Dat kan gepaard gaan met de aanleg van grotere waterbassins op de bedrijven en het terugbrengen van regenwater in de grond.

De tuinbouw doet ook iets terug. Deze werkt met het project Rainlevelr bijvoorbeeld al aan wateropvang bij hevige regenval.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin