Doorgaan naar artikel

20% meer peren verwacht, raming appels stabiel

Golden Delicious blijft met een geschatte productie van 2.064.000 ton het grootste ras in de EU. - Foto: Canva

Golden Delicious blijft met een geschatte productie van 2.064.000 ton het grootste ras in de EU. - Foto: Canva

De perenoogst in de EU en het Verenigd Koninkrijk wordt dit jaar geschat op 2.077.000 ton, dat is zo’n 20% meer dan vorig jaar. De raming bij appels is vergelijkbaar met de oogst van vorig jaar.

De jaarlijkse prognose van de fruitoogst is bekendgemaakt op het congres Prognosfruit in Belgrado. De perenproductie was vorig jaar klein, maar ook de verwachting van dit jaar maakt dat de oogst behoort tot de kleinere van het afgelopen decennium.

Productie van Elstar hoger

De appelproductie in de EU-landen en het VK wordt dit jaar geraamd op 12.168.000 ton. De NFO stelt in een persbericht over de oogstverwachting dat cijfers perspectief bieden voor het komende afzetseizoen. De nieuwe Nederlandse oogst is vanaf de tweede helft van augustus weer beschikbaar voor de consument.

De productie van Elstar is met 364.000 ton 9% hoger dan vorig jaar, dat komt vooral omdat de verwachting uit Duitsland hoger ligt. In Nederland is de prognose 101.000 ton, vergelijkbaar met vorig jaar en ook een van de kleinere oogsten.

Golden Delicious blijft met een geschatte productie van 2.064.000 ton het grootste ras in de EU

De hoeveelheid Jonagold (waarin ook Jonagored en Red Jonaprince wordt meegenomen) wordt geschat op 1.237.000 ton. 4% meer dan vorig jaar, de productie ligt op het gemiddelde van de laatste 10 jaar. Dit getal wordt vooral opgekrikt door de hogere productie van Red Jonaprince. De oogst van Boskoop (Goudreinet) wordt geschat op 87.000 ton, 42% meer dan vorig jaar. Golden Delicious blijft met een geschatte productie van 2.064.000 ton het grootste ras in de EU. De oogst van dit ras wordt 5% lager geraamd dan vorig jaar.

Conferénce

De oogst van Conferénce peren zal dit jaar met zo’n 7% stijgen, vooral in Nederland, België en Polen. In Spanje valt de productie lager uit. In Europa is de verwachte oogst 937.000 ton. Nederland en België nemen hiervan 67% van voor hun rekening. De Nederlandse productie is goed voor 18% van de totale EU-productie. In Duitsland is het aandeel Conference elk jaar groeiende.

Doyenné du Comice groeit sterker dan het populairste perenras, met 26% naar 58.000 ton. Abate Fetel kon vorig jaar op een misoogst rekenen, waarmee de oogst van dit jaar een stuk hoger is: 194.000 ton.

Bekijk meer

Delen

Image
Lydia van Rooijen

Parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin