Doorgaan naar artikel

‘Ik wil hem voor de langste dag helemaal tam hebben.’

Die paar donkere dagen zie je meteen terug aan het gewas. Het gewas wordt wat dunner, maar dat was misschien ook wel nodig . Hij komt zo toch weer wat scherper te staan”, zegt Peter van Meijel in Sevenum over het gewas van het ras Tourance op Maxifort.  Deze week is hij begonnen met knippen van de eerste tros aan de extra aangemaakte stengel. De plantbelasting is nu maximaal want aan de hoofdstengel hangen 6 trossen van ieder 7 vruchten. Toch stond het gewas tot voor kort vegetatief zat naar zijn zin. “Ik wil hem voor de langste dag helemaal tam hebben.” Met het verwijderen van een blaadje uit de kop is hij per 1 mei gestopt. “Dat was niet meer nodig door het mooie weer.”

Later starten met druppelen
De productie verloopt heel regelmatig. De laatste weken oogst hij rond twee kilo per vierkante meter. “De komende 12 weken zal dat gemiddeld 2,2 en 2,3 kilo per vierkante meter zijn.” De kwaliteit is het hele jaar al goed. “De vruchten zijn vanaf het begin kogelrond, mooi rood en de tros heeft mooie groene delen.” Het gemiddeld vruchtgewicht lag tot nu toe op ongeveer 120 gram. “Maar bij de trossen die op 7 zijn gesnoeid zal het wel iets lager liggen.” Daarbij speelt mee dat er wat trossen zijn geknikt. “Ik denk dat ze eerder doorrekken wanneer je tijdens de dip in ochtendtemperatuur al begint met watergeven. Ik heb daarom de watergeefstrategie aangepast. We beginnen nu later met druppelen.”

Voornacht verlengen
Na de ochtenddip van 17 graden stookt hij naar de dagtemperatuur van 20 graden om 9.30 uur. “De zon neemt het deels over. Daarom zet ik vanaf 6.30 uur al een snippertje lucht zodat het vocht geen probleem wordt.” De voornachttemperatuur staat ingesteld op 14 graden. Het einde van de voornacht wordt nog al eens verschoven. “Het gaat mij erom het doel te realiseren. Hier in Limburg koelt het soms maar langzaam af in de avond. Dan kan de voornacht tot 3 uur duren.” In de ochtend hanteert Van Meijel nog een flinke buistemperatuur.  De buisrail staat op 45 graden en wordt op licht meteen afgebouwd. De groeibuis, die bij de afrijpende trossen hangt, staat ook op 45 graden en valt pas tussen 400 en 800 Watt per vierkante meter helemaal weg.
Het watergeven start dus later, met veel korte beurten. De druppel-ec staat standaard op 2,8 en de ec in de mat houdt hij tussen 4 (lichte dagen) en 4,5 (donkere dagen). De watervoorziening is geen probleem. “We gebruiken 100 procent bronwater. Als dat opraakt hebben heel veel mensen een probleem.”

Mineervlieg en meeldauw
Problemen met de ziekten- en plaagbestrijding zijn er niet. Wel heeft Van Meijel een keer met Trigard gedruppeld omdat mineervlieg toch behoorlijk toenam. “Dat heeft op zich goed geholpen ,maar er bestaat een kans dat het nog een keer moet.”  Andere plagen zijn geen probleem. Hij komt de nodige Macrolophus tegen. “Maar niet in die aantallen dat ze de mineervlieg onderdrukt. “ Verder zit er een lichte meeldauwaantasting in het gewas. “We willen het met zwavel in bedwang houden. De potjes staan iedere nacht gedurende 10 uur aan.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin