Doorgaan naar artikel

‘Ik kan de weersinvloeden moeilijk kwijt in de scherminstellingen’

“De tomaten zijn toch wel vegetatief geworden dus we proberen flink generatief te sturen”, zegt Jeroen van Leeuwen in Lepelstraat. De planten (ras Mecano op onderstam Maxifort) zijn op 3 januari naast het plantgat op een strookje folie gezet en drie weken later geplant. “Ze hebben daarna heel snel veel wortels gemaakt. Om generatief te sturen probeer ik op zonnige dagen zoveel mogelijk temperatuur te pakken.” De temperatuur mag dan stijgen tot 27 graden, op donkere dagen tot 21 graden. De minimumbuis van 45 graden wordt op licht   helemaal afgebouwd (tot 300 Watt per m2). De voornacht staat ingesteld op 16 graden. Om 2 uur ’s nachts gaat hij naar 17,5 graden en bij zonop is hij 18 graden. De stooktemperatuur overdag is 21 tot 22 graden. Zo realiseert Van Leeuwen een gemiddelde etmaaltemperatuur van 18 tot 18,5 graden. De CO2-dosering uit de ketel is eind januari gestart: tot 1000 ppm.

Handmatig schermen
Het scherm blijft op koude, donkere dagen langer dicht. Hij regelt dat volledig met de hand. “Ik kan de weersinvloeden moeilijk kwijt in de instellingen. Als het koud is en de zon komt ineens door, dan wil je het snel open hebben, maar dat hangt wel af van hoe het voelt in de kas.”
Met water geven is hij zuinig in de tomaten. Op zonnige dagen geeft hij via de druppelaars maar 1 liter per vierkante meter met een ec van 0,8 tot 0,9.

Stevige extra stengels
Inmiddels bloeit de derde tros. De zetting verloopt  tot nu toe prima. Alle trossen worden op 5 gesnoeid en minstens tot de vierde tros worden ze gebeugeld. Deze week laat Van Leeuwen bij iedere tweede plant een dief staan zodat er 3,4 stengels per vierkante meter komen te staan. “Door de vegetatieve stand worden het stevige stengels.” Deze  week worden de onderdieven weggebroken. “Ze zijn nu nog klein genoeg om niet te hoeven snijden.” Daarnaast worden de trossen gepunt en gebeugeld en haken opgehangen voor de extra stengels. 

Folie erin tot na eerste zetting
In het paprikagewas(ras Spider) worden /werden de laatste stengels (3 stengels per plant) vast gezet.  Het gewas dat op 6 januari is geplant, is goed weg gegroeid.  Het vaste folie ligt er nog in. “Maar als het weer zachter wordt, ligt het er misschien al voor het weekend uit.” Hij hoopt eigenlijk dat het nog even kan blijven liggen. De eerste zetting in de vierde of vijfde oksel zit er nu bijna aan. “Ik wil het folie er tijdens de zetting nog inhouden.”  Hij realiseert in de paprikakas een etmaaltemperatuur van ongeveer 20 graden met een voornacht van 17 graden, een nanacht van 18 graden  en een stookinstelling die oploopt van 20 graden bij zonsopgang tot 21,5 graden midden op de dag.

Wekelijks inzetten
Al vroeg zat er wat boterbloemluis in het paprikagewas. Die is goed onder controle gebracht door iedere week Aphidoletes, Aphidius ervi en A.matricaria in te zetten. “Maar nu hebben we er ook groene perzikluis bij gekregen, al zijn het er nog niet veel.” Deze week is cucumeris uitgezet tegen trips en Macrolophus.  In tomaat is het nog rustig. Daar is Diglyphus uitgezet tegen mineervlieg en wat Encarsia tegen wittevlieg.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin