Doorgaan naar artikel

‘Zodra we een fatsoenlijke dag hebben gaan we knallen’

Afbeelding

‘Zodra we een fatsoenlijke dag hebben gaan we knallen’

“Het gewas gilt om licht”, zei Ruud Dukker in Tinte afgelopen dinsdag. “We willen maximaal tempo maken maar we moeten een compromis sluiten tussen de gewasstand en de snelheid.” Het gewas (ras Brioso op Maxifort) toont behoorlijk vegetatief, maar mist toch de kracht om veel snelheid te maken.  “We hebben in week 8 een gemiddelde etmaaltemperatuur gedraaid van 18,3 graden.  Daarvoor was het het ongeveer 19 graden. Daardoor hebben we toch nog meer dan een tros per week kunnen aanmaken.”
 De zevende tros begint nu te bloeien. In week 5  is bij de helft van de planten een extra stengel aangemaakt waardoor er nu 3,5 stengels per vierkante meter staan. Het was de bedoeling dat in week 10 te verhogen naar 3,85 ( 1 dief aanhouden op 6 koppen). “Maar de plant is daar niet sterk genoeg voor dus wordt het een week later.” Ook de oogst start een week later dan gepland, in week 13. “We zien nu nog helemaal geen kleur.”

Hoge pH
Om de temperatuur te houden ligt het scherm nog veel dicht. “Het is er wisselend. Maandag lag het alleen tussen 12 en 13 uur open. “ De dagtemperatuur staat ingesteld op 22 graden plus 3 graden op straling . De voornacht staat op 13 graden en de nanacht op 18 graden (vanaf 23 uur). “Maar zodra we een fatsoenlijke dag hebben gaan we knallen. Dan mag de temperatuur aan het eind van de dag gerust oplopen tot boven 27 graden.” De voornacht wordt dan veroogd met 1 graden en de nanacht met 0,5 graden. Het stoken en CO2-doseren draait volledig op de wkk’s. Op donkere dagen geeft hij 900 ppm CO2, maar als het licht is mag dat oplopen tot het dubbele. “Het gewas kan die hoge concentraties goed hebben.”
Met watergeven wordt beheerst omgegaan. “Ik wil op donkere dagen na 12.30 geen water meer geven en op zonnige dagen hooguit een uurtje langer.” De druppel-ec is 3,3 en de ec in de mat ongeveer 5. Door de vegetatieve groeit en het gewasstadium is de pH hoog: 6.8. “We geven nu ammonium mee om de pH te verlagen.

Toch zwavelen
Het gewas is nog super gezond. “Op de 7,3 hectare hangen zeker 180 vangplaten. We vinden daarop hooguit 15 wittevliegen per week.” Half februari is twee keer een  halve Macrolophus per vierkante meter uitgezet die met eieren worden bijgevoerd. Al 4 weken achter elkaar is 1 Encarsia per vierkante meter uitgezet, vooral langs de gevels. Tegen mineervlieg is alleen bij het middenpad wat Dacnusa  losgelaten.  Hoewel Brioso een meeldauwtolerant ras is, wordt toch drie nachten per week 2 uur gezwaveld. “We hadden vorig voorjaar toch wel wat plekjes met meeldauw.”

Lucht in het gewas
Aan gewaswerk gebeurt er nu van alles.  Deze week wordt het eerste rondje zakken uitgevoerd. “Dat gaat best moeilijk door die extra stengel.” Verder worden de (vijfde) trossen op 9 gesnoeid. Alleen de eerste is op 7 gesnoeid. Maar ik hoop zo snel mogelijk te kunnen gaan punten zodat ze de tomaten die eraan blijven niet meer hoeven te tellen. Dat scheelt een hoop tijd.” De trossen worden tot een week voor de eerste oogst gebeugeld. “Op dat moment wil ik een inhaalslag maken met blad snijden.” Voor het eerst heeft Dukker rond de splitsing drie bladeren weggehaald:  het tweede blad op de dief, het blad bij de splitsing en het blad erboven.  “Dat geeft lekker veel lucht in het gewas. Het werd allemaal knap vol.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Beheer
WP Admin