Doorgaan naar artikel

Image premium

‘De aangehouden dief kwam maar moeilijk op gang’

Het gewas tomaten van het ras Endeavour op de Greencamp-vestiging in Maasland staat naar de zin van Mark Zwinkels in Maasland. “Het is erg sterk geworden door de gigantische hoeveelheid licht. “ Dat was anderhalve maand geleden wel anders. “De dief die in week 7 bij elke tweede plant werd aangehouden kwam maar moeilijk op gang.  We hebben de kop laat ingedraaid in het nieuwe touwtje om hem een beetje te laten uitbuigen en de koppen gelijk te krijgen. Maar de hoofdstengel bleef toch sneller. De laatste weken is de dief wel lekker bijgetrokken, al zie je dat de enkele plant nog steeds iets sterker is. De extra grofheid van de vruchten op die planten zal het nu wel gelijk trekken.”

Scherm vroeg open
In de donkere periode heeft hij het rustig moeten doen met etmaaltemperaturen rond 18 graden. Dat is nu wel anders. Afgelopen maandag haalde hij zelfs een etmaaltemperatuur van 20,5 graden bij een lichtsom van 1600 Joules. Overdag stookt hij op 22 graden plus 2 graden lichtverhoging. Hij trekt die hoge temperatuur lang door, tot 20.30 uur (zomertijd). “Ik wil daarmee de bloemen fijner houden en generatiever sturen.” De voornacht staat op 14 graden plus 1 graad op lichtsom. Van middernacht tot 2 uur gaat onder het gesloten scherm de nanacht naar 17 graden plus 0,5 graden op licht. Om 10 uur stookt hij weer rustig naar de dagtemperatuur. Het scherm gaat al om 7.30 uur open zodat de temperatuurdip de trosstelen kort houdt . Bovendien is het gewas zo al weer voldoende opgewarmd als de zon doorkomt.

Nul bladrandjes
Het luchten is aan de windzijde beperkt tot maximaal 10 procent aan de luwzijde tot 50 procent met een hoge P-band.  “We hebben nul bladrandjes, maar dit ras is er ook niet gevoelig voor.”
Het gewas is nog kerngezond. “Botrytis is nagenoeg niet te vinden.  We hebben nog geen enkele luis, mineervlieg of rups gezien en de witte vlieg is goed beheersbaar want de Macrolophus is goed aangeslagen.” Omdat er een enkel wit stipje zit laat Zwinkels de zwavelpotten een uurtje langer verdampen: 4 nachten per week gedurende 6 uur.

Week vertraging
Begin week 12 is Zwinkels begonnen met knippen, met een vertraging van een week door het donkere weer (zaaidatum 27 oktober, plantdatum 22 december). De eerste tros heeft vier vruchten van 135 tot 145 gram. In week 14 begint hij aan de tweede tros met vier vruchten van 145 tot 150 gram. “Het zijn mooie uniforme trossen. Je moet ze wel goed laten doorkleuren voor de oogst maar dat is bij dit ras geen enkel probleem. Ze zijn keihard en niet scheurgevoelig. Dat scheelt dus in oogstfrequentie en arbeid.”
In week 12 is de laatste tros van de extra stengel gebeugeld. Deze week bloeit er de vierde tros. De eerste twee trossen van de hoofdstengel en de eerste van de dief zijn op 4 gesnoeid. De andere trossen allemaal op 5. De plantbelasting is 90 vruchten per vierkante meter. “We zitten helemaal op de uitgezette lijn. Het gewas is mooi in balans en we hebben een gelijke tuin tomaten.” Iedere week wordt nu een keer geknipt en op de helft van de tuin gezakt en blad gesneden.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin