Doorgaan naar artikel

15.000 extra plukkers voor Britse telers

Extra werkpassen Britse telers in 2023, wel Brits beleid om werklozen te stimuleren werk aan te nemen in tuinbouw. Foto: Joost Stallen premium

Extra werkpassen Britse telers in 2023, wel Brits beleid om werklozen te stimuleren werk aan te nemen in tuinbouw. Foto: Joost Stallen

Groot-Brittannië zal volgend jaar zijn grenzen openzetten voor 45.000 buitenlandse bloemen- en fruitplukkers.

Dat zijn 15.000 extra tijdelijke werkpassen dan in 2022. De eerste 4.000 kortlopende seizoensarbeidsvisa worden volgende maand toegekend aan narcissenplukkers. Zij kunnen helpen de voorjaarsbundels in februari te oogsten.

Tekorten zonder arbeidsmigranten

Britse telers waarschuwden dat er zonder de instroom van arbeidsmigranten dit jaar een groot tekort zou ontstaan bij bloemisten en supermarkten. Hetzelfde signaal kwam afgelopen teeltseizoen van vooral fruittelers.

Toen de Britse seizoenarbeidersregeling in maart 2019 van start ging, had deze aanvankelijk een quotum van 2.500 plaatsen per jaar. Minister van Landbouw Mark Spencer zei dat de uitbreiding hard nodig is, ondanks het feit dat ruim 5 miljoen Britten werkloos zijn.

Bedrijven ondersteunen na uitdagend jaar

“Seizoensarbeid maakt al lang deel uit van de plattelandseconomie van het Verenigd Koninkrijk. Hoewel het goed is dat we op lange termijn steun bieden om het gebruik van beschikbare Britse arbeid te vergroten, moeten we nu ook bedrijven ondersteunen na wat een uitdagend jaar is geweest voor voedselproducenten. Daarom hebben we geluisterd naar de Britse tuinbouwsector. De aankondiging van vandaag zal onze telers de arbeid bieden die ze nodig hebben om de oogst binnen te halen en hun producten op onze tafels te blijven zetten”, aldus de minister.

Lees ook: Groente en fruit verrot op Britse akkers door personeelstekort

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin