Doorgaan naar artikel

10 redenen om naar de Agritechnica te gaan

Dat de grootste en meest belangrijke beurs voor landbouwmachines en -trekkers maar 2,5 uur rijden vanaf de Nederlandse grens plaatsvindt, maakt dat een bezoek eraan zeker het overwegen waard is. Voor u de belangrijkste informatie die je moet weten, beknopt bij elkaar.

1. De Agritechnica is groot

Met een overdekt beursoppervlak van ongeveer 40 hectare verdeeld over 23 hallen, klopt dat ook. In die 23 hallen kom je 2.800 standhouders tegen afkomstig uit 50 landen. Alle 36 grootste fabrikanten van landbouwmachines en trekkers staan niet geconcentreerd bij elkaar, maar keurig verdeeld over het complex. Zo staan John Deere en Claas samen in hal 13 (zie kader 1), New Holland in 3 en Agco (Fendt, MF en Valtra) in hal 20.

2. Veel Nederlandse standhouders

De kans is groot dat uw eigen leverancier een stand heeft op de Agritechnica. Bekeken over de laatste drie edities (2013-2017) neemt het aantal buitenlandse standhouders gestaag toe van 52% in 2013 naar bijna 60% in 2017. 40% van de 2.800 standhouders is van Duitse komaf. Van de buitenlanders nemen de Nederlanders met 109 standhouders een 4e plek in, net na de Italianen (370) en de Chinezen (110). Na Nederland komen de meeste standhouders uit Turkije (107), Frankrijk (102) en Oostenrijk (67). Wie snel wil zoeken, kan zelfs alle standhouders op land bekijken via de website www.agritechnica.com.

3. De buurman is er ook

De kans is groot dat u bekenden tegenkomt. Van de verwachte ruim 400.000 tot 450.000 bezoekers zal bijna 100.000 afkomstig zijn uit het buitenland. Het hoogste aantal niet-Duitse bezoekers is van Nederlandse komaf. Ter indicatie: In 2015 trok de Agritechnica 452.000 bezoekers uit 115 landen. In 2005 waren er dat nog ‘maar’ 259.000 bezoekers.

4. Alle vakgebieden aanwezig

Wat je agrarische vakgebied ook is, je komt – qua mechanisatie en automatisering – aan je trekken. Naast de mechanisatie en automatisering rondom de primaire landbouw (akkerbouw, vee- en varkenshouderij) is er (ruim) aandacht voor de mechanisatie voor de (vollegronds)groenten, fruit, boomkwekerij, cultuurtechniek en bosbouw.

5. Trekker van het jaar verkiezing

Op de eerste dag van de Agritechnica, zondag de 12e november, worden om 12:00 uur de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse ‘Tractor of the year 2018’-verkiezing. In totaal worden er vier awards uitgereikt, namelijk de beste boerentrekker, de beste (semi-)smalspoortrekker, de beste trekker en de mooiste trekker van 2018.

6. Ook voor de techneuten

Ook monteurs en techneuten kunnen hun hart ophalen. Voor de monteurs is er onder meer de ‘werkplaats-live’ in hal 2 die wordt ondersteund door onder andere Deutz-Fahr, Kubota, Krone, Amazone, Claas, Husqvarna en Stihl. De ingenieurs van de kleine en grote trekker- en machinefabrikanten komen aan hun trekken in de hallen 15, 16, 17 en 18 waar een 700 bedrijven hun onderdelen en halffabricaten tonen, zoals componenten gerelateerd aan hydrauliek, motoren, remmen en besturing, cabines, hefinrichtingen en algemene uiteraard slijt- en reserveonderdelen.

7. Demonstraties

Met name rondom de vakgebieden van de bosbouw en cultuurtechniek vinden er op de binnenplaats demonstraties plaats van houtverzamelwagens en kettingzagen.

8. Precisielandbouw

Precisielandbouw krijgt op deze Agritechnica speciale aandacht. Niet alleen staan de belangrijkste bedrijven en leveranciers samen in hal 15, ook zijn er diverse lezingen en minicongressen. Check de website www.agritechnica.com en klik op ‘Fachprogramm’ of ‘Technical Programma’.

9. Geen merk ontbreekt

In tegenstelling tot andere jaren, ontbreekt er in deze editie geen enkel (trekker)merk van enige betekenis. Een nieuwkomer is één van de grootste trekkerfabrikanten op deze wereld: Mahindra Mahindra uit India. Opvallend is deze editie het hoge aantal standhouders uit Turkije en China.

10. Internationaal ontmoetingscentrum

De organisatie van de Agritechnica zet niet alleen in op bezoekers en standhouders uit vele landen, maar vooral op het feit dat de mensen uit al die landen met elkaar in contact komen. Daartoe heeft de Agritechnica 16 ‘landpaviljoens’. Deze vind je op de website www.agritechnica.com: geef in de zoekbalk aan ‘Country Pavilions’ of ‘Länderpavillions’. De organisatie richtte zelfs een speciale website in zodat zakenmensen elkaar doelgericht en snel kunnen ontmoeten, check webadres: https://matchandmeet.agritechnica.com.

Wat staat waar op 40 hectare beursvloer

 

De 36 grootste (en internationale) marktleiders zoals John Deere, New Holland, Agco, Claas, Kuhn (et cetera) staan niet geconcentreerd in enkele grote hallen, maar vind je terug over het hele beurscomplex. Dit moet elke hal aantrekkelijker maken om te bezoeken.

 

Hoe je bespaart op de entreekosten

 

De Agritechnica is van zondag 12 tot en met zaterdag 18 november. 12 en 13 november zijn zogenoemde ‘Exclusief-dagen’, alleen bedoeld voor pers en genodigden. Maar ook voor die dagen kan je een (duur) kaartje kopen.

 

De beurs is dagelijks open van 09.00 uur tot 18:00 uur. Exclusief 8 en 9 november kost een dagkaart € 24, een tweedagenkaart € 36, een vijfdagenkaart € 62. Een kaart voor de previewdagen kost € 75 per dag. Wie de kaarten vooraf online koopt, krijgt circa 20% korting. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Studenten, gepensioneerden en mensen met een beperking betalen € 14 per dag. Voor groepen vanaf 20 personen geldt een groepskorting in de voorverkoop. Een complete beurscatalogus kost € 8 en is verkrijgbaar bij de entree. Voor alle actuele info, check www.agritechnica.com.

Tips voor de reis ernaartoe

 

Met de auto? Hou als navigatie-adres aan: ‘Messegelände, 30521, Hannover, Duitsland.’ Of ‘Hermesallee, Hannover, Duitsland’. Weet dat er forse files kunnen ontstaan in de laatste 10 kilometer. Een tip kan zijn om daags ervoor ’s avonds te overnachten op zo’n 30 tot 50 kilometer voor Hannover. Dan ben je ’s morgens zeker op tijd. Parkeren bij de beurs kost circa € 10.

 

Vanuit Nederland worden diverse (bus)reizen naar de Agritechnica georganiseerd. Check onder meer www.trekkermagazine.nl/Reizen.

Per spoor: Er rijden intercitytreinen vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Echt supercomfortabel is dat niet, meestal 3 tot 5 keer overstappen en het kost je 4 tot 6 uur reistijd. Kosten tussen de € 40 en € 70.

Ga voorbereid de beursvloer op

 

Speciaal voor de Agritechica werkte de redactie het belangrijkste nieuws al uit. Deels te lezen in deze bijlage, en te lezen in Agritechnica-dossiers op www.boerderij.nl/agritechnica en op www.trekkermagazine.nl/agritechnica. De beurs is veel te groot om aandachtig op één dag af te lopen. Zijn er aandachtsgebieden die u niet wilt missen? Bereid u dan voor door eerst deze hallen te bezoeken en stippel een voor u ideale en korte looproute uit. Tip: op de website www.agritechnica.com is een handige zoekfunctie van de standhouders. Deze geeft zelfs grafisch aan waar de stand zich bevindt in een hal. Tot slot: bespaar geld door de kaartjes vooraf online te bestellen en krijg zo ook toegang tot de wifi.

 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin