Zorg over handel met Britten na brexit

13-09-2018 | Laatste update op 29-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De houding van het Verenigd Koninkrijk biedt nog weinig zicht op een ambitieus handelsakkoord, waarbij de belemmeringen voor de Nederlandse agro- en foodhandel tot een minimum worden beperkt.

Dat zegt landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van het verzoek van de Tweede Kamer. Het parlement vroeg de minister om er voor te zorgen dat versproducten na de brexit met zo min mogelijk vertraging geëxporteerd kunnen worden.

Na brexit lange wachttijden en extra documenten

Bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koningrijk, onderschatten douane- en goedereninspecties die na de brexit van kracht worden, bleek dinsdag 11 september. Na de brexit op 29 maart 2019 moeten bedrijven minimaal 8 extra documenten en andere douaneformaliteiten regelen. Ook moeten transporteurs en expeditiebedrijven ernstig rekening houden met lange wachttijden bij de ferryterminals in de Rotterdamse en Britse havens. Met name voor versproducten en levende dieren verscherpen de regels.

Problemen in kaart brengen bij in- en uitvoerpunten

De minister zegt dat er nauwe contacten zijn tussen de Europese Commissie en Nederland om te zien welke logistieke problemen er kunnen ontstaan bij de in- en uitvoerpunten in Nederland.

Toch lijkt er vooruitgang in de brexit-onderhandelingen. De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier acht het nog steeds mogelijk dat er binnen 2 maanden een akkoord wordt bereikt. Dat kan een harde brexit voorkomen, waarbij strengere grenscontroles en invoertarieven gaan gelden.

Voedsel kan na brexit 12% in prijs stijgen

Supermarkten in Engeland waarschuwen voor een prijsstijging van voeding van 12% bij een harde brexit. Tegelijk met de waarschuwing liet EU-onderhandelaar Barnier dinsdag positieve geluiden horen over de voortgang van de brexit-onderhandelingen.

Lees meer artikelen over brexit

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer