Doorgaan naar artikel

Witlofprijs op normaal niveau

Beoordelen van witlofwortels. - Foto: Groenten&Fruit

Beoordelen van witlofwortels. - Foto: Groenten&Fruit

De vlot opgelopen prijs voor witlof in de loop van november was geen lang leven beschoren. Het huidige prijsniveau ligt wel boven dat in 2021. Dat is al vanaf medio augustus het geval.

Een echt goede verklaring voor het huidige prijsverloop in de afgelopen anderhalve week is niet direct te geven. De scherpe prijsstelling van andere groente kan een reden zijn. De week voor Sinterklaas is daarnaast traditioneel niet de beste week voor witlof. Het maakt in ieder geval dat de huidige prijs niet heel bijzonder is.

Oude voorraad

De prijs in vergelijking met de eerste 8 maanden van 2022 is weer op een ‘normaler niveau’ uitgekomen en is aanzienlijk beter dan in dezelfde periode vorig jaar. De vraag is vervolgens wat in de laatste weken van dit jaar en in 2023 verwacht mag worden. Feit is dat zeker nog niet alle telers oogsten van nieuwe wortels, omdat alle oude wortels nog niet op zijn. Dit kan de productie -iets- in de hand houden. In combinatie met meer winterse temperaturen kan dat gunstig zijn voor de prijs, in ieder geval in de komende weken.

Nieuwe voorraad

Op langere termijn kan de voorraad nieuwe wortels van invloed zijn op de markt. In reactie op de ruime worteloogst in 2021, is in 2022 minder uitgezaaid. In de hand gewerkt door de droge omstandigheden in de afgelopen zomer, heeft dat ertoe geleid dat er zeker geen overvloed aan wortels beschikbaar is en zal komen. Agreste, een in landbouwstatistiek gespecialiseerd onderdeel van het Franse ministerie van Landbouw, schatte enkele weken geleden dat de Franse wortelproductie dit jaar 9 % lager zou uitvallen in vergelijking met 2022. Nog meer dan in Frankrijk heeft het droge zomerweer de wortelproductie in België beperkt. Dat kan erin resulteren dat met name in het voorjaar en in de zomer minder wortels worden opgezet, met een voor de prijsvorming gunstige lofproductie.

In het winkelschap

De prijs voor witlof in het winkelschap is bijna een voorbeeld van stabiliteit, met kiloprijzen die variëren van € 2,38 (Plus) tot € 2,78 (Jumbo., AH). Uitschieters zijn supermarkt Dirk (€ 2,38) en Jan Linders (€ 3,98).

Eerder werd in deze analyses over de witlofprijzen al opgemerkt dat retail over de hele linie in 2022 aanzienlijk hogere prijzen voor witlof hanteert dan in 2021. Dat is af te leiden van de prijsinformatie die wordt verzameld door Supermarktscanner. Die hoge prijs is aan de orde vanaf het herstel van de telerprijzen in augustus, maar ook al in de maanden ervoor.

Beheer
WP Admin