Doorgaan naar artikel

Witlofprijs knalt omhoog van 40 cent naar € 2,58

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

Witlof wordt nog steeds ondermaats betaald. Eind maart diende zich een oplevinkje in de prijs aan, maar dat is weer voorbij. Voor supermarkten is witlof het nieuwe witte goud met prijzen à € 2,58 per kilo.

Witlof wil niet. De prijs voor het product blijft dubbeltjeswerk. Anderhalve week geleden, min of meer samenvallend met de omslag naar koud en nat weer, leek er meer prijsruimte te ontstaan. Daar is niets van overgebleven. Dat is ook wel te verklaren, want aan de onderliggende redenen voor de huidige prijssituatie is nog niets veranderd. De producties in België, Frankrijk en in Nederland zijn (nog steeds) hoger dan de vraag. Dat kwam half maart ook nog naar voren in de landbouwstatistieken van het Franse Agreste: dit seizoen zou de Franse lofproductie 4% hoger uitvallen dan in 2020/2021.

6 keer over de kop

Goede kans dat de eerder gemaakte opmerking ‘de productie is groter dan de vraag’ te danken is aan de hoogte van de prijskaartjes die supermarkten aan witlof hangen. In een periode dat de consument op allerlei manieren geconfronteerd wordt met (de angst voor) sterk oplopende kosten voor levensonderhoud, doet de retail of haar neus bloedt.

Supermarkten zeggen dat ze van hun toeleveranciers prijsverhogingen opgedrongen krijgen en dat ze die moeten doorberekenen aan hun eindklanten. Dit gebeurt nu ook met witlof, die supermarkten nu inkopen voor historisch lage prijzen. Witlof ligt nu bij Jumbo, Plus en AH voor € 2,58 per kilo. Zelfs Aldi ziet met dit verdienmodel haar kans schoon met € 1,78 voor een kilo lof.

Inkooprijs

De gedachte dat retail een spel speelt, is ook af te leiden uit de vergelijking van het gemiddeld prijsniveau voor witlof in het winkelschap in dezelfde periode in 2021 en 2022. De telersprijs voor witlof lag in de eerste 3 maanden en in de eerste week van april in 2021 aanmerkelijk hoger dan in 2022, al was februari 2021 ook relatief slecht.

In het winkelschap was in januari en februari in 2021 en 2022 het prijsniveau voor witlof nagenoeg gelijk. In maart 2022 en op dit moment ligt het gemiddeld prijsniveau hoger dan in dezelfde periode in 2021: voor de retail is elk verband tussen in- en verkoopprijs afwezig.

Verwachting: aanhoudend slecht

Beheer
WP Admin