Doorgaan naar artikel

Witlofmarkt hoopt zwakke periode achter zich te laten

Foto: Misset premium

Foto: Misset

Een aantrekkende markt voor witlof doet hoop houden op een oplopende prijs aan het einde van dit pennenseizoen.

De witlofcampagne ‘En of je witlof lust’ is gestart. Dat doet de markt nog niet direct kantelen, maar de dagmarkt is in een iets beter gesternte geraakt. De prijzen op de dagmarkt zijn namelijk iets verbeterd, melden handelaren los van elkaar.

België lijkt de ergste prijsinzinking wel achter de rug te hebben. Een week geleden noteerden Belgische veilingen prijzen van € 0,50 tot € 0,70 per kilo voor de grootste gangbare partijen in het middensegment; Deze week ligt dat tussen de € 0,84 en € 1,07. De prijsdruk deed ook noteringen op de Duitse groothandelsmarkten zakken.

BelOrta ziet de prijsdruk als gevolg van een groter aanbod door telers die gokten op een krap seizoenseinde.

Ruim actiepotentieel

Deze week is er dus het herstel, mede door acties bij Aldi, PLUS en Jumbo. Bij Aldi is de pondsprijs van € 0,99 voor witlof opvallend scherp. De andere aanbiedingen van een verpakte pond witlof voor € 1,49 zijn minder scherp, maar zorgen voor voldoende volumevraag. Daar komt bij dat een handelaar ook goede exportvraag ziet. Een andere handelaar hoort signalen over krapte aan pennen de komende weken. Toch is het niet zeker dat dit daadwerkelijk tot uiting komt in echt hogere prijzen.

Het gevoel van krapte kan wel versterkt worden door berichten dat Belgische en Franse pennenoogst lager is. De Franse groothandelsmarkt voor verse witlof is overigens op dit moment zeer stabiel, blijkt uit noteringen. Daar is nauwelijks importproduct te vinden in de noteringen.

Prognose: Stabiele tot oplopende prijzen

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin