Doorgaan naar artikel

Witlof produceren kost dik geld

Het wil nog steeds niet met witlof in de daghandel, met prijzen die ver onder de maat blijven. In loop van juni leek een verbetering in zicht, daar is niets van terecht gekomen.

Wellicht dat er nog eens een opleving volgt, maar verder lijkt 2022 een verloren jaar. De redenering is al snel ‘er is te veel lof’, maar misschien is het beter te stellen dat er ‘niet te weinig’ is.

Niet dat het voor de prijsvorming ook maar iets uitmaakt, maar het gaat nu even om het idee. Want witlof moet verkocht worden in Noord-West-Europa, op een beperkte markt met afnemers die voor witlof weten hoe ver ze kunnen gaan. Gevaar van andere belangstellenden voor het product is er niet, dat maakt het makkelijk om met de inkoop direct naar een minimum vergoeding te gaan.

Hoe krijg je dan betere prijzen? Het helpt er amper of niet aan als er eens een productiebedrijf omvalt of er hier en daar eens een prijsactie is. Het helpt wel als er werkelijk minder lof op de markt komt. Dat is niet nieuw en het is meer een systeem- dan een sectorprobleem aan het worden.

Energie duur en schaars

Dan is er nog het probleem Poetin en een tekort aan gas, en dus ook een tekort aan elektriciteit. Energieprijzen lopen op en er is de dreiging dat vragers van energie minder krijgen dan ze nodig hebben.

Een bewaarder van peen- en witlofwortelen en peen vertelt dat hij gisterenavond stroom voor zijn koelcellen moest inkopen voor 68 cent per kWh. De productie van een kilo witlof vraagt volgens hem 0,8 kWh, inclusief de energie voor wortelbewaring. Volgens een andere bron is dat aan de hoge kant, maar dat neemt niet weg dat energie snel een steeds groter aandeel in de kostprijs vormt.

De koelhuisman: “Lopen de productiekosten uit de hand, dan kan een visser zijn boot aan de kant leggen. Witlofwortelen die ik in november binnen krijg, blijven de hele bewaarduur geld kosten. En als vanwege energietekorten de koeling dagelijks een paar uur uit moet, kom je met witlofwortelen niet heel ver meer.”

Winkelschap

De van niets wetende consument betaalt voor witlof al wel een stevige prijs, die gemiddeld vier tot vijf keer hoger ligt dan de prijs op de vrije markt. AH, Plus en Jumbo rekenen allemaal € 2,58 per kilo. Uit de prijsgeschiedenis voor witlof, die wordt bijgehouden op supermarktscanner.nl, is af te leiden dat die hoge consumentenprijs geen incident is, maar al aan de orde is vanaf maart.

Verwachting: markt voorlopig in mineur.

 

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin