Doorgaan naar artikel

Winterproducten aardig betaald in slappe kerstweek

Foto: Misset

Foto: Misset

Belgische veilingen lieten in week 52 voor typische winterproducten redelijke prijzen zien op een verder magere afzetweek.

Week 52 was geen heel beste afzetweek, ook de kerstvraag maakte daarin weinig onderscheid. Van een lijst van veertien producten scoren acht producten duidelijk minder dan de voorgaande twee jaar, blijkt uit de weekprijzen voor Belgische veilingen. Dat is een mager resultaat. Uitzonderingen lijken de typische winterproducten witlof, prei en spruiten. Voor deze groenten werd in week 52 meer betaald dan de voorgaande jaren in dezelfde week 52, of evenaarde de beste prijs. De handelsweken zijn echter lastig vergelijkbaar door hoe de kerstdagen vallen in de handelsweek.

Kerstvraag spruiten

Spruiten, een typisch kerstproduct in het Verenigd Koninkrijk, konden zich met een uitbetaalprijs van € 1,39 het meest onderscheiden van de voorgaande jaren (2019: € 1,14 en 2018: € 0,85).

Uitschieter voor Jonagold

Prei en witlof haalden ongeveer het niveau van één van de twee voorgaande jaren. Ook Jonagold toont met € 0,81 per kilo een uitschieter in de kerstweek. Dat lijkt ook het gevolg van krapte in de capaciteit voor sorteren door vertrek van personeel naar het thuisland. De krappere appeloogst speelt zeker ook een rol in de verklaring van de hogere prijzen dit jaar.

Kortere piek aardbeien

Bij aardbeien kon op Nederlandse veilingen vorige week een korte piek van € 16 per kilo genoteerd worden. In België is over die hele week een uitbetaalprijs van € 8,16 per kilo gerealiseerd. Die uitbetaalprijs voor de hele week blijft wel achter bij 2019, toen meer dan € 11 werd betaald. In 2019 bleven de hoge prijzen inderdaad langer hangen in de kerstweek.

Ook bij de start van de huidige afzetweek is de prijs voor groente mager. In Nederland wordt voor een product als witlof dinsdag bijvoorbeeld een bodemprijs betaald van rond € 0,20 per kilo. De prijsdaling op de Belgische veilingen lijkt minder groot deze week.

Bekijk meer actuele dagprijzen.

Beheer
WP Admin