Wiebes: glastuinbouw moet meer doen aan CO2-besparing

07-02-2018 | Laatste update op 19-09 | |
Eric Wiebes. - Foto: ANP
Eric Wiebes. - Foto: ANP

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verwacht meer van de glastuinbouwsector in het kader van CO2-besparing.

Minister Eric Wiebes zei in het algemeen overleg in de Tweede Kamer dat de glastuinbouw achterloopt in besparing, maar eerdere onderzoeken spreken juist van een voorsprong.

Uit de laatste Nationale EnergieVerkenning maakt Wiebes op dat de opgave nog niet gehaald wordt. Binnenkort komt Wiebes met een overzicht van de huidige maatregelen uit het Energieakkoord en de doelen daarbij. In voorbereiding op een aankomend overleg voor een nieuw Energieakkoord circuleren al lijstjes vanuit de glastuinbouwsector zelf, dat een sectorvisie ontwikkelde.

Sectorsysteem

Wiebes beantwoordde hiermee de vragen van D66‘er Rob Jetten. Jetten wilde vooral van de minister weten waarom nog geen verbindendverklaring (avv) is afgegeven voor een privaat sectorsysteem voor CO2. Hij wil dat Wiebes in die aangekondigde brief over CO2-maatregelen duidelijk aangeeft wat de overwegingen zijn van het ministerie om de sector niet tegemoet te komen een dergelijk systeem zelf te starten. LTO Glaskracht Nederland werkt al sinds 2014 aan zo’n systeem, dat een extra stimulering kan betekenen voor telers om te besparen en via afdrachten in een fonds ook onderzoek naar nieuwe energie-innovatie zeker stelt.

Jetten wil dat Wiebes haast maakt. “Ik ben bang dat als wij het niet algemeen bindend verklaren, de braafste jongetjes van de klas gaan denken: ja, sorry, als mijn concurrenten het niet hoeven te doen, ga ik niet voor de troepen uitlopen.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer