Doorgaan naar artikel

‘Wie investeert in nieuw plantmateriaal rabarber?’

“Ik denk toch dat we bij rabarber naar nieuw en gezond plantmateriaal moeten. De vraag is wie wil en kan er tijd en geld in stoppen om een selectieprogramma op te starten?”, zegt rabarberteler Luc Linders in Beringe (L.).

Voordat je daarvan de resultaten ziet en je volop rabarberplanten kunt maken, ben je zo vijf tot tien jaar verder volgens de teler. Toch denkt hij dat het hard nodig is. Linders: “Ik zie de kwaliteit van het plantmateriaal alleen maar minder worden. Ik weet zeker dat wij niet de enige zijn die daarmee te maken hebben. Opvallend is ook dat er dit seizoen bij ZON fruit & vegetables minder rabarber wordt aangevoerd. Ik weet wel dat je dat niet een-op-een aan elkaar mag koppelen, want daarvoor kunnen meerdere redenen zijn. Toch valt het me op.”

8 kilo meer plantmateriaal rabarber

De mindere kwaliteit van het plantmateriaal komt bij Linders tot uiting in dunnere stengels. “In de eerste twee cellen die we hebben ingezet was de productie slecht. In de derde en vierde was het beter en zaten we ongeveer 8 kilo per vierkante meter hoger. Ik verwacht dat we nu voortaan op datzelfde productieniveau blijven. Als wij 15 tot 20 kilo per vierkante meter oogsten, dan is dat met een goede prijs kostendekkend met een kleine plus. Alleen daar doe je het niet allemaal voor, je wilt er een fatsoenlijke boterham aan verdienen. Op dit moment lukt dat niet, maar ik heb geen goed alternatief. Dus moeten we er toch het beste uit zien te halen en kijken waar het beter kan.”

Op de planten in die cel zitten best veel ogen, maar het is afwachten of ze allemaal uitgroeien

Ogen rabarber blijven zitten

Linders heeft zeven voormalige champignoncellen waarvan hij er dit jaar zes gebruikt voor rabarber. In zo’n cel staan drie lagen rabarber. In de eerste drie cellen staat inmiddels voor de tweede keer rabarber, volgende week begint hij voor de achtste keer aan de eerste oogst in een cel. “Op de planten in die cel zitten best veel ogen, maar het is afwachten of ze allemaal uitgroeien. Ik heb ook al meegemaakt dat er te veel ogen blijven zitten. Volgens de theorie hebben ze dan te weinig koudepunten gehad. Ze hebben zeven tot acht weken bij min 1,5 graden in de koelcel gezeten, terwijl zes weken gebruikelijk is. Dat zou dus ruim genoeg moeten zijn, ook al heeft het een tot twee weken nodig voordat ze zijn teruggekoeld.”

Gezien zijn strakke planning kiest Linders ervoor al zijn planten in de koelcel het benodigde aantal koudepunten te geven. “Wij kunnen niet gokken op natuurlijke koude. Als dat te lang duurt, lopen we vast met ons schema. We hebben ook geen uitloopmogelijkheid, want we moeten de laatste rabarber geoogst hebben voordat het aspergeseizoen weer voor de deur staat.”

Ervaringen delen met collegateler

Op zijn oproep in zijn vorige blog kreeg Linders twee reacties. “Een reactie van een teeltdeskundige van een Belgische meststoffenproducent en een van een collegateler. Met die laatste ga ik binnenkort eens om de tafel zitten, want hij kampt met dezelfde problemen. Misschien komen we een stap verder als wij onze ervaringen eens naast elkaar leggen en kijken of we daaruit een lijn kunnen trekken.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Luc Linders

rabarberteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin