Doorgaan naar artikel

Werkgevers voorzichtiger met zzp’ers

Per 1 mei 2016 is de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) ingevoerd. De vrijwarende VAR verdween en volgens onder meer de ABU en de Stichting ZZP Nederland zijn zzp’ers werk verloren doordat werkgevers minder vrijwaringsmogelijkheid zouden hebben. Diana Eleveld legt uit hoe zorgen voorkomen kunnen worden.

Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel die voor eigen rekening en risico opdrachten uitvoert. Bij controles bij de opdrachtgever zal door de Belastingdienst worden gekeken of een arbeidsrelatie voldoet aan de voorwaarden van een dienstbetrekking.

Van een dienstbetrekking is sprake als de volgende drie kenmerken aan de orde zijn: persoonlijke arbeid, gezagsverhouding en loon. Als een zzp’er bij u werkt en alle drie de kenmerken zijn aan de orde dan zal de Belastingdienst dit aanmerken als een dienstbetrekking. Er is dan sprake van een werknemer, voor wie u inhoudingsplichtig bent voor loonheffingen. U krijgt dan te maken met correctieverplichtingen en naheffingen.

Zonder leiding en toezicht

Bij het werken met een zzp’er mag er dus geen gezagsverhouding zijn. Dit is een lastig begrip, want hier bestaat geen eenduidige definitie van. De Belastingdienst geeft als concreet handvat dat u met een zzp’er wel het resultaat van de opdracht mag afspreken, maar niet hoe hij dit moet uitvoeren. Hoe hij het resultaat bereikt, dat is de verantwoordelijkheid van de zzp’er. Hij doet dit naar eigen inzicht en zonder leiding en toezicht van de opdrachtgever. Als u een zzp’er toch instructies geeft over hoe hij het werk moet doen, dan zal de verhouding tussen u en de zzp’er al gauw worden beoordeeld als gezagsverhouding.

Opdrachtgever en opdrachtnemer moeten bij iedere arbeidsrelatie die zij aangaan beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking. Om hierover zekerheid te geven zijn er modelovereenkomsten die zijn beoordeeld door de Belastingdienst. In de praktijk moet vervolgens ook volgens de afspraken in de overeenkomst worden gewerkt, want anders geeft de overeenkomst alsnog geen vrijwaring van risico’s.

Modelovereenkomst agrarische sector

Er is een modelovereenkomst voor de agrarische sector beschikbaar (nummer 9041634635) en deze kunt u, samen met een stappenplan, downloaden op www.werkgeverslijn.nl. Daar vindt u ook een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Diana Eleveld

adviseur cao en arbeidsrecht

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin