Doorgaan naar artikel

Weinig schot in vroege peenafzet

Het aanbod af-landpeen is groot en de afzet van B-peen verloopt moeizaam.

De vraag is op zich niet anders dan andere jaren, omdat de vakantieperiode vaak een slappe tijd is. Het aanbod peen is meer dan voldoende. Dat komt deels doordat het aardappelareaal dit seizoen is gekrompen en vervolgens meer percelen zijn ingezaaid met vroege peen. Het prijsniveau van vroege peen was vorig jaar goed en dat maakte het aantrekkelijk voor telers om peen te zaaien. Daarbij is opkomst van de vroege peen goed gelukt. Voor de komende tijd zit er daardoor genoeg af-landpeen aan te komen.

Weinig vraag naar peen

Vanuit België is er weinig behoefte aan peen. Eigenlijk wordt alleen contractpeen opgeladen voor levering aan Belgische supermarkten. De prijs van vrije B-peen staat onder druk en ligt op € 15 per 100 kilo (vorige week € 20). In Limburg liggen nog vrije percelen die niet zijn verkocht en weg moeten voor de rest van Nederland in actie komt. De eerste biologische peen is gerooid in de Flevopolder, maar de opbrengsten zijn laag. Ook in Zeeuws-Vlaanderen heeft de peen nog even nodig om door te groeien. Maar soms wordt een start gemaakt, omdat het aanbod peen (te) ruim is.

Eerste orders Afrika

De eerste orders voor Afrika zijn binnen. De verwachting is dat medio augustus Senegal de grens voor peen opengooit. Het lagere prijsniveau kan gunstig zijn voor de afzet naar Afrika, doordat de peen dan betaalbaarder is. Het prijsniveau van vorig jaar eind juli (€ 35 per 100 kilo) was te hoog voor Afrikaanse kopers, waardoor toen de peen in Marokko werd gekocht voor een lagere prijs.

Prognose: prijs zakt.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Annet Smale

marktredacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin