Weinig reuring op peenmarkt

Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De beurs in Emmeloord noteerde vorige week voor het laatst voor B-peen.

De oude oogst is zo goed als klaar. Alleen de grovere peenmaten van de oude oogst worden nog wel een paar weken afgezet, zo is de verwachting, maar voor die maatsortering heeft de beurs geen notering. Deze week zijn die tussen € 10 tot € 12 per 100 kilo weggegaan.

Fijnere maten worden in Limburg onder het zeil vandaan gehaald; voor vrije partijen wordt € 20 + betaald. In Zeeland duurt het nog wel een paar weken voor de eerste peen wordt gerooid.

Luizen

De vroegst gezaaide peenpercelen in Zeeland staan er iets minder goed voor dit jaar. Luizen hebben het roodbladigheidsvirus overgebracht, waardoor de peen onder andere fijner blijft omdat het gewas zich door de ziekte niet goed ontwikkelt.

Hierdoor worden geen topopbrengsten verwacht in de vroege peen. In het midden van het land zijn de vroege percelen ook niet vrij gebleven van het virus, maar daar lijkt de schade niet zo groot.

Beregenen

Verder is het droog. En ook voor de komende weken wordt droog weer afgegeven, waardoor de haspels klaarstaan om te beregenen.

Prognose: rustige stemming.

Smale
Annet Smale marktredacteur akkerbouw
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer