Doorgaan naar artikel

Weer nette prijs voor witlof

Na een matige start in de eerste week van januari is de prijs voor witlof weer behoorlijk aangetrokken tot rond € 1,50 per kilo bij de Belgische veilingen en bij ZON Fruit & Vegetables. Dat is niet overdreven ruim gezien alle kostenstijgingen.

De prijs liet in de eerste week van dit jaar een behoorlijke teruggang zien na de uitstekende prijs in de aanloop naar kerst. Deze dip was aanzienlijk minder in vergelijking met een jaar geleden. De prijs voor witlof bleef vorig voorjaar tot ver in mei dubbeltjeswerk. Wat dat betreft is de situatie een stuk gunstiger, met de hoogste prijzen, zoals gebruikelijk, bij Belorta en veiling REO.

‘Witlof gezocht’

Volgens Sjaak Gerardts van adviesbureau Chicogrow zijn de verwachtingen ook gunstig, afgaand op de geluiden die hij opvangt over inkopers die her en der op zoek zijn naar vrije witlof. “Kennelijk is de vraag goed. Telers die lof over hebben, moeten nu niet gaan weggeven”. Zijn opmerking wordt ook ingegeven door de snel stijgende productiekosten waarmee telers te maken hebben. “Ik hoor dat overal waar ik kom, dus ook in Duitsland en in Zwitserland. Het komt erop neer dat je voor een gezonde bedrijfsvoering gemiddeld minstens € 1,20 per kilo moet omzetten. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je nu op een hogere prijs uitkomen, voordat over een paar maanden de buitengroente weer beschikbaar komt.”

Gerardts wijst verder op de oplopende prijs voor witlofwortels. “Een stuksprijs van 4 cent is voorbij, reken in het vervolg op zeker 4,5 cent per wortel.”

Witlof is duur

Supermarkten zijn niet te flauw met hun prijszetting voor witlof. PLUS is de minst dure met een schapprijs van € 2,58 per kilo. Coöp., AH en Jumbo vragen € 2,78, Jan Linders spant de kroon met € 3,98 per kilo.

Verwachting: positief

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin