Doorgaan naar artikel

‘We zijn tobben gewend, maar niet zoals het nu gaat met courgette’

“We weten dat door minder stoken en koudere nachten de productie nog tegenvalt, maar het went niet”, zegt Bert Doelman in De Lier.

’s Morgens stapt Doelman met een trui de kas in, omdat het dan maar 10 tot 11 graden is. Normaal deed de courgetteteler dat in een t-shirt, omdat het 17 tot 18 graden in de kas was.

Hij heeft het AC-folie boven de 4.500 m2 gele courgettes op 9 maart weggehaald, omdat er toen warme dagen van 15 tot 16 graden buitentemperatuur werden verwacht. “Na het weghalen van het AC-folie was het wel moeilijker om de warmte in de kas te houden. Overdag halen we met een beetje zonnig weer zo de 20 tot 22 graden in de kas. De nachten waren nog te koud. Met alle buizen begrenst op 30 graden is het moeilijk om de gemiddelde etmaaltemperatuur van 18 graden te halen.”

Gasverbruik

Het gasverbruik is maar 10% van vorig jaar. Doelman wil op 1 mei de ketel uitzetten, omdat het gas te duur is. “Hierdoor zijn we later gaan oogsten en zullen we dit jaar 300.000 courgettes minder oogsten. Alleen de arbeidskosten zijn dan minder, want behalve het gas zijn de verpakkingsdozen en meststoffen ook duurder.”

Voor de koude nachten was het wel goed geweest om het AC-folie langer te laten hangen, maar voor de groei van de plant niet

Snel wegzakkende temperatuur

In week 14 was de gemiddelde etmaaltemperatuur 14,2 graden. De laagste kastemperatuur in die week was 9 graden. Doelman: “Als de kastemperatuur ondanks een gesloten beweegbaar scherm bij heldere nachten wegzakt naar 10 graden of daaronder en de buizen zijn begrensd, dan wordt het moeilijk om de gewenste etmaaltemperatuur te halen. Voor de koude nachten was het wel goed geweest om het AC-folie langer te laten hangen, maar voor de groei van de plant niet.”

Het scherm gaat om 08.00 uur open. De teler heeft het AC-folie in zakken gedaan om het voor volgend jaar te bewaren. “Het was wel enigszins vochtig bij het inpakken, maar dat moet geen probleem zijn.”

Trage uitgroei

Met de vroege planting die onder het AC-folie heeft gestaan, gaat het door de koude nachten moeizaam. De uitgroei van de vruchten gaat langzaam, waardoor de plantbelasting de laatste weken oploopt. Dit is een probleem. “De vorm van de courgettes is niet mooi, waardoor we er veel moeten uitsorteren en die bij de stek belanden. Ook is de productie nog niet op het niveau van vorig jaar. Dat kan ook niet met een 4 graden lagere gemiddelde etmaaltemperatuur.”

Latere planting niet stoken

Op 10 maart is 5.500 vierkante meter gele courgettes (ras Golden Glory) geplant en een dag later 4.000 vierkante meter groene courgettes (ras Bengal). Op 22 maart is 5.500 vierkante meter met de laatste gele courgettes geplant.

“In de laatste 2 plantingen gaan we helemaal niet stoken. In de nacht gaat de kastemperatuur soms terug naar 6 graden Celsius. In week 14 was de gemiddelde etmaaltemperatuur 13,5 graden. Omdat er nog weinig gewas staat, hebben we nog warmte van de open grond. Bij een vol courgettegewas zakt de kastemperatuur in de nacht veel harder weg”, aldus de teler.

Redelijke vruchtkwaliteit

Het gewas van de gele courgettes dat 10 maart is geplant, staat er goed bij. In week 14 zijn de planten in productie gekomen. De gele courgettes hebben een redelijke vruchtkwaliteit, die van de groene courgettes is beter. Beide gewassen hebben nog geen hoge plantbelasting. “De gemiddelde etmaaltemperatuur van gele courgettes is 14,2 graden, omdat het in dezelfde kasafdeling staat als het gewas dat onder de AC-folie heeft gestaan.”

Van de laatste gele courgettes zijn in week 14 de eerste planten gaan bloeien. In week 16 zijn de eerste vruchten geoogst.

Eerder smetten van afgestorven bloemetjes

14 dagen na het planten is overal preventief de roofmijt Transeius montdorensis in het gewas uitgezet tegen witte vlieg en trips. “We wachten tot de planten elkaar raken, waardoor de roofmijten makkelijk over kunnen lopen.”

In het gewas zijn geen ziekten en plagen gesignaleerd. “Het nadeel van minder of niet stoken is dat de afgestorven bloemetjes wel eerder gaan smetten.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin