VS laat olieprijzen langzaam stijgen

07-05-2019 | Laatste update op 01-08 | |
Aardolie wordt duurder als gevolg van politieke onrust in venezuela, maar ook extra Amerikaanse sancties tegen Iran. - foto: Marcel van Hoorn
Aardolie wordt duurder als gevolg van politieke onrust in venezuela, maar ook extra Amerikaanse sancties tegen Iran. - foto: Marcel van Hoorn

Olie is de afgelopen week duurder geworden als gevolg van VS-sancties tegen Iran. Gas wordt juist goedkoper.

De gasprijs voor de lange termijn is de afgelopen week een paar dagen op rij behoorlijk gezakt. Waarschijnlijk was dit nog een daling in het kielzog van de daling van de olieprijs de week daarvoor. Daarnaast zal ook meespelen dat de lente in aantocht is, al is dit nog niet terug te zien in de huidige temperaturen.

Grootste oorzaak van de prijsdaling zal liggen in het feit dat het aanbod aan gas simpelweg groot is. De komende weken worden in de Europese terminals zo’n 25 LNG-schepen verwacht. De prijs van het gas in de zomermaanden die voor ons liggen is hierdoor op het moment aan het dalen. Daarnaast is per 1 mei de Interconnector weer geschikt voor gastransport na een periode van onderhoud. Hierdoor is de mogelijkheid om aardgas vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Europa exporteren terug.

De kortetermijnprijs is de afgelopen weken redelijk stabiel en schommelt tussen 14 en 15 eurocent per kuub.

Elektriciteit

De langetermijnprijzen waren de afgelopen week behoorlijk stabiel. Gezien de dalende prijsontwikkelingen van steenkool en CO2-emissierechten was een daling logischer geweest. De steenkoolprijs is al een tijd aan het dalen en de huidige prijs van laag in de $ 70 per ton komt doordat er op het moment sprake is van zeer goede voorraden en aanbod en daarbij een zeer kleine vraag. De prijs van CO2-emissierechten schommelt de afgelopen weken tussen € 25 en € 27 per ton en drijft de langetermijnprijs voor elektra in dat geval niet op.

De kortetermijnprijs is al weken laag met een gemiddelde dagprijs van rond € 40 per megawatt. Ook afgelopen week was het niet heel veel anders en afgelopen maandag was de gemiddelde dagprijs van € 43 per megawatt zelfs de hoogste prijs in tijden.

Olie

Na de flinke daling (ruim $ 2 in 2 dagen tijd) van de olieprijs door ‘ingrijpen’ van de Amerikaanse president anderhalve week geleden is de olieprijs de afgelopen week weer langzaam opgelopen. Ditmaal liep de olieprijs op door ingrijpen van diezelfde Amerikaanse president. Door het aanscherpen van de sancties van de Verenigde Staten tegen Iran steeg de prijs weer langzaam. De Verenigde Staten willen de Iraanse olie-export terugbrengen naar nul, aangezien Iran nog altijd een nucleair programma aan het uitvoeren is, volgens de Amerikanen.

Daarnaast zorgen de huidige sancties tegen Venezuela ook voor een gestage stijging van de olieprijs. Naast deze prijsopdrijvende krachten zorgden de wekelijkse olievoorraadstatistieken van de Verenigde Staten voor een beetje tegengewicht. De commerciële oliereserves bleken iets gegroeid waardoor de prijsstijging minder fel uitpakte.

Bekke en Sjors de Bruijn
Meer over


Beheer