Vrijwel geen nieuwe appel- en perenrassen in schap

08-09 | |
Sunspark wordt exclusief geteeld voor Jumbo. Foto: Jumbo
Sunspark wordt exclusief geteeld voor Jumbo. Foto: Jumbo

Grote Nederlandse supermarkten houden vast aan hun hardfruitassortiment. In de teelt zijn veel nieuwe rassen.

Dat blijkt uit een rondgang. Zo zegt Jumbo: “Dit jaar hebben we geen nieuwe soorten aan ons assortiment toegevoegd. Ook zijn er geen rassen verdwenen. Vorig jaar hebben we de appel Sunspark toegevoegd aan ons assortiment. Hier krijgen we zeer positieve reacties op. Daarnaast blijft ons assortiment biologische appels en peren onverminderd populair.”

Dat biologische appels en peren goed verkopen, wordt niet bevestigd door een agf-manager op de winkelvloer overigens.

Lidl

Ook Lidl zegt geen toevoegingen of bijzonderheden te kunnen melden over het hardfruitassortiment. “Ons uitgangspunt is dat al onze groente en fruit uit Nederland afkomstig is. Denk hierbij aan de Hollandse Elstar en Jonagold en Conference-peren. Zodra de beschikbaarheid er is, zullen wij de Doyenne du Comice, Goudreinette en Gieser Wildeman in het assortiment opnemen. Allen van Hollandse bodem.”

Onverpakte biologische producten

Lidl heeft alle 440 filialen gecertificeerd om onverpakte biologische producten te mogen verkopen, maar ging niet in op de vraag hoe het biologische fruitassortiment loopt.

AH

Ook marktleider AH meldt geen grote wijzigingen. Bij AH is de introductie van de Nederlandse SPRANK-appel de laatste grote introductie van een nieuw ras. “Daarnaast zijn wij een aantal jaren geleden gestopt met de verkoop van Franse Elstar en hebben we Nederlandse oogst vervroegd. Ook neemt het aandeel van Nederlandse herkomst Royal Gala toe de afgelopen jaren”, aldus een woordvoerder.

Vervroeging oogst Elstar

Albert Heijn verkoopt sinds half augustus Nederlandse Elstar-appels. Alle Elstar die Albert Heijn verkoopt, komt uit Nederland. Om de nieuwe oogst vroeger in het schap te hebben, is een speciaal project gestart waarbij door teelttechnieken de oogst van de Elstar kan worden vervroegd. “Deze teelttechniek is ontwikkeld dankzij de unieke samenwerking tussen Albert Heijn en telers uit het Beter voor Natuur & Boer – programma”, zegt de woordvoerder.

PLUS

Ook PLUS-winkels zien vooralsnog geen grote wijzigingen in het assortiment appels en peren. Het hoofdkantoor kon niet reageren, maar een AGF-manager in het midden van het land heeft niets gehoord van grote wijzigingen. “Zeker niet in het losse assortiment.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer