Doorgaan naar artikel

Voorvechter Fair Produce zelf in uitbuitzaak

Afbeelding

Drie leidinggevenden van het grote champignonbedrijf Prime Champ in Limburg zijn dinsdag aangehouden omdat het vermoeden bestaat dat Poolse werkneemsters worden uitgebuit.

 

Prime Champ was één van de voorvechters van het eerlijk oogsten keurmerk Fair Produce. De aanhouding staat daar compleet haaks op.

De verdenking bestaat dat de pluksters worden onderbetaald, lange werkdagen maken en vrijwel geen vrije dagen krijgen. Verder moeten ze een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, eten en verzekeringen.

Bij het bedrijf werken honderden pluksters. De verdachten zijn twee Poolse vrouwen die leidinggevende functies hebben en de Nederlandse hoofd financiën van het bedrijf, maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend.

Op de website van Prime Champ staat een eerdere verklaring over het personeelsbeleid. “Sinds de opstart van Prime Champ in 2007 heeft Prime Champ op het standpunt gestaan om uitsluitend te werken met medewerkers die direct door middel van een arbeidscontract in dienst zijn bij Prime Champ. Ten behoeve van de continuïteit onderhoudt Prime Champ in Polen een eigen poule van medewerkers die bij tourbeurt naar Nederland komen werken. De samenstelling van deze poule kent een grote vaste basis. Wij werken vanuit de grondgedachte dat tevreden medewerkers gemotiveerd zijn om de vereiste kwalitatieve en kwantitatieve prestatie te leveren. Wij vinden het dan ook heel normaal dat naar Nederlandse maatstaven, naast het arbeidscontract en een fatsoenlijke beloning, ook voor goede maaltijden en huisvesting wordt gezorgd. Sinds de opstart van Prime Champ heeft de inspectie ons meerdere keren bezocht, zonder dat er eenmaal sprake was van onregelmatigheden.”

Beheer
WP Admin