Verplicht lage AGF-prijzen supers tegen armoede

14-04-2015 | |
Verplicht lage AGF-prijzen supers tegen armoede

De Braziliaanse stad Belo Horizonte zet supermarkten in om armoede te bestrijden.

De derde stad van Brazilië geeft supermarkten (Sacolao-winkels) gratis winkelruimte onder voorwaarden dat een pakket van 20 soorten groenten en fruit voor 35 cent per kilo verkocht wordt. De prijsvorming staat vrij voor de rest van het assortiment. Kleine telers krijgen trainingen, subsidie en toegang tot leningen en moeten uiteindelijke ten minste 30 procent van het voedsel voor de schoolmaaltijden en andere regeringsprogramma’s leveren.

Het is onderdeel van het Braziliaanse armoedebeleid met inzet van volkskeukens, stadsmoestuinen, voedselbanken en gratis schoolmaaltijden. Dat beleid werpt vruchten af en heeft geleid tot een sterke afname van het armoedecijfer in het land.

Dat  blijkt uit een reportage in de Volkskrant van het Braziliaanse  voedings- en armoedebeleid. Het beleid in Belo Horizonte diende 22 jaar geleden als voorbeeld voor het nationale beleid. De toenmalige burgemeester werd minister van Sociale ontwikkeling en Hongerbestrijding onder toenmalig president Lula da Silva. Het programma heet Fome Zero (Nul Honger).

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer