Doorgaan naar artikel

Verhoest komt met oogsthulp voor sluitkool en bloemkool

Werktuigfabrikant Verhoest in Rumbeke heeft een oogsthulp voor sluitkool en bloemkool ontwikkeld. Het werktuig is praktijkrijp voor sluitkool voor de verse markt, en bijna voor bloemkool. Aan een uitvoering voor broccoli wordt gewerkt.

De oogsthulp lijkt in de basis op bestaande oogsthulpen voor sluitkool (zoals van Asalift). Deze voeren de kool na het afsnijden op tot werkhoogte voor verdere verwerking. Het meest opvallende verschil zit in de manier waarop de oogsthulp van Verhoest de kool na het afsnijden vasthoudt. Bij de bestaande oogsthulpen gaat dat met twee boven elkaar liggende transportbanden, waartussen de kool wordt ingeklemd.

Lees verder onder de foto‘s

De oogsthulp met de bloemkoolset.
De oogsthulp met de bloemkoolset.

Sturen aan de onder- en zijkanten

De oogsthulp voor sluitkool en bloemkool van Verhoest heeft in het opvoergedeelte na de snijmessen een geribbelde transportband die de kool van onderen ondersteunt, met twee klembanden die de groente aan de zijkant vasthouden. De bovenkant van de kool blijft dus volledig vrij.

Bloemkoolset met snijunit voor blad en afwerper voor verwijdering van het blad.
Bloemkoolset met snijunit voor blad en afwerper voor verwijdering van het blad.

Invoeren en positioneren

De invoer- en afsnij-unit is zo geconstrueerd dat de stam zo vlak mogelijk wordt afgesneden, Voor sluit- en bloemkool gaat dat op dezelfde manier.

De unit heeft aan de voorkant twee tegen elkaar in draaiende sterren die de kool ‘naar binnen trekken’. Afhankelijk van de situatie kunnen ook nog een of twee invoertorpedo’s gemonteerd worden. De intreksterren zorgen ervoor dat kool die wat scheef ligt, overeind wordt gezet. Direct achter deze schijven volgen twee in hoogte verstelbare rvs-platen die de kool verder ondersteunen en centreren.

Afbeelding

Volgens Verhoest zorgen deze platen er verder voor dat elke kool op dezelfde hoogte en in dezelfde positie wordt gebracht. Twee intrekriemen onder deze platen grijpen de stam net boven de wortelpruik en trekken de kool verder door tot tegen de twee tegen elkaar in draaiende snijschijven.

Afbeelding

Afsnijden

De draaisnelheid van deze hydraulisch aangedreven messen is traploos variabel, de snijhoogte is vanuit de trekkercabine regelbaar door de verandering van de hoogte-instelling van de rvs-platen en van de snijschijven. Een zogenaamde wortelmolen onder het snijmechanisme zorgt ervoor dat de losse wortelpruiken in de richting van de trekker worden getikt. Zo komen deze niet in de volgende nog te oogsten gewasrij terecht. Dat voorkomt vervuiling van het gewas en dat de hoogteregeling van de invoerunit negatief wordt beïnvloed. Die regeling gaat met een sleeptaster naast de te rooien gewasrij.

Afbeelding

Bloemkoolset

De extra set voor bloemkool bestaat twee roterende schijven voor afsnijden van het blad aan de bovenkant. De hoogte-instelling van deze schijven is nu nog handmatig, er wordt gekeken naar een traploos regelbare instelmogelijkheid, afhankelijk van de grootte van elke individuele kool. Een bladwerper zorgt voor de afvoer van het losse blad, eveneens in de richting van de trekker.

Afbeelding

Op klantwens

De wijze waarop de achterkant van de oogsthulp wordt uitgevoerd, is op klantwens. Bijvoorbeeld met een vlakke band afneemband, of met een transportsysteem die de kool tot in het bewaarfust brengt. Een sideshift tussen de oogsthulp en de trekker is optioneel. Dat maakt het mogelijk om twee rijen na elkaar te oogsten, waarbij de trekker in hetzelfde spoor kan blijven rijden. De oogsthulp is verkrijgbaar vanaf een richtprijs van € 70.000.

Afbeelding

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin