Doorgaan naar artikel

Veilig werken bij hoogspanningslijn

Netwerkbeheerder TenneT heeft de brochures met veiligheidsaanbevelingen bijgewerkt voor werken bij hoogspanningslijnen en -kabels.

Werken in de omgeving van hoogspanningslijnen en -kabels is gevaarlijk. Onlangs publiceerde netwerkbeheerder TenneT aangepaste veiligheidsaanbevelingen. In de brochures ‘Uw veiligheid, en de ongestoorde werking van ondergrondse/bovengrondse hoogspanningsverbindingen’ staan richtlijnen waar rekening mee moet worden gehouden als iemand direct in de omgeving van een boven- of ondergrondse stroomkabel komt, zoals bij werkzaamheden op het land. Bepaalde activiteiten in de nabijheid van hoogspanningslijnen brengen een veiligheidsrisico met zich mee. “Kort gezegd: alles wat uitsteekt en de lijnen bijna kan raken en verbonden is met de aarde of de mens, geeft een veiligheidsrisico”, aldus voorlichter Jeroen Brouwers van TenneT.

Bij ondergrondse kabels is het niet toegestaan met zware werktuigen (meer dan 12 ton asdruk) over het ‘kabelbed’ te rijden. Het kabelbed is de strook grond waarin de ondergrondse hoogspanningskabels liggen met aan weerszijden een veiligheidszone. De breedte van deze strook verschilt van enkele meters tot enkele tientallen meters en is opgenomen in de overeenkomst tussen TenneT en de grondeigenaar of -gebruiker. Volgens de netwerkbeheerder hoeven boeren geen zogenoemde Klic-melding te doen als zij tot 50 centimeter diep bewerken. De kabels die TenneT 
beheert, liggen namelijk aanzienlijk dieper dan 50 centimeter, zodat een boer niet belemmerd wordt in de uitvoering van zijn werkzaamheden.

Als de piloot van een drone zich aan de voorwaarden houdt van de Regeling Modelvliegtuigen of beschikt over een vergunning voor commerciële vluchten, is het gebruik van drones in de omgeving van hoogspanningskabels vrij. Vragen om toestemming is wel ‘zeer gewenst’.

Het landelijk transportnet van stroomleverancier TenneT bestaat uit duizenden kilometers hoogspanningslijnen en -kabels. Het gaat om verbindingen van 380 kilovolt (kV), 220 kV, 150 kV en 110 kV. Het transportnet vertakt zich in 27 regionale netten en bevat 21.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen in Nederland en Duitsland.

Voor de hele brochures klik hier.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin