Doorgaan naar artikel

Vaste stemming op de peenmarkt

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Op de peenmarkt heerst een vaste stemming.

De vraag is goed, telers zitten vast in het zadel. Peentelers kunnen saldotechnisch een inhaalslag maken na het voorgaande slechte seizoen.

De actuele prijzen zijn stabiel tot stijgend, zo blijkt uit de noteringen. Voor direct te leveren B-peen zet Emmeloord gemiddeld € 25 per 100 kilo op het bord. B-peen voor de bewaring zit een tientje lager. De bio-peenprijs zakt door de rustige stemming iets aan de onderkant en komt op € 35 tot € 40. De notering voor C/D-peen plus naar € 24 in Middenmeer.

De basis voor de positief gestemde peenmarkt is de lagere productie door het kleinere areaal en opbrengstderving door droogte. Door de hoge bewaarkosten voor het komende seizoen, wat vooral door de hoge en onzekere stroomprijzen komt, willen telers best af land van hun producten af. Door de goede vraagmarkt is het aanbod sturend voor de prijsvorming. Er zijn geen tekenen dat dit voorlopig zal veranderen.

Doordat de wortelhandel al vroeg zo goed op stoom is, zal het lastig worden om jaarrond peen van eigen bodem te verkopen voor de Nederlandse exporteurs.

Prognose: verder stijgende prijzen.

Bekijk meer

Delen

Petra Vos
Petra Vos

redacteur vollegrondsgroenten

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin