Doorgaan naar artikel

Uitdagend bio-peenseizoen 2018-‘19

Het was een uitdagend seizoen voor telers van biologische peen. Het relatief hoge prijsniveau gleed aan het eind van het seizoen onderuit.

Het seizoen begon goed vorig seizoen 2018-’19 met prijzen rond € 50 per 100 kilo in de af-landperiode. De droogte was de belangrijkste oorzaak. Ook in het buitenland was het droog wat resulteerde in veel vraag.

Duitsland

Bio-peen werd in november veelal afgezet in Duitsland voor hoge prijzen en in vrij grote volumes, omdat men daar de peen op voorraad inkoopt. Mede hierdoor hebben verschillende telers destijds zelf ook peen opgeslagen, met het idee deze later in het seizoen bij aantrekkende vraag te verkopen tegen hogere prijzen. Dat viel echter tegen. De handel in bio-peen viel in februari stil, waardoor de beurs in Emmeloord een aantal weken niet noteerde.

Lees verder onder de tweet.

Kwaliteit bio-peen werd minder

Aanbod was er wel, maar door relatief hoge consumentenprijzen liepen verkoopaantallen terug en daarmee de vraag. Daarnaast werd eigen voorraad eerst weggewerkt. Vanaf maart en april begon de handel in biologische peen weer iets aan te trekken, maar de kwaliteit werd minder. De vraag was matig en er was al aanbod nieuwe oogst uit Israël. Veel bio-peen kwam daardoor in het gangbare circuit terecht. Op het moment dat Israël de peen inzaaide was de vraag in Europa nog sterk, waardoor voldoende bio-peen is ingezaaid. Op het moment van leveren liep de markt vol. Met als gevolg dat de prijzen voor bio-peen daalden naar een niveau van € 35 per 100 kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Positieve stemming nieuwe seizoen

De stemming voor komend seizoen 2019-’20 is positief. De eerste vroege biologische peen wordt deze week gerooid in de Flevopolder. Het gros van deze bio-peen gaat naar supermarkten, zowel in het binnenland als het buitenland. Duitsland is een belangrijke afnemer. Daarnaast vraagt het Verenigd Koninkrijk bio-peen in het vroege seizoen. Dat maakt de buitenlandse vraag sterker. Het Verenigd Koninkrijk schakelt in september/oktober over op de eigen biologische teelt.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Annet Smale

marktredacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin