Doorgaan naar artikel

‘Tuinbouw laat zich die Floriade maar aanleunen’

Wie houdt er nog van de Floriade? De bezoekers hebben per saldo een prima dagje uit. Maar de tuinders halen er hun schouders of zelfs hun neus voor op, lijkt het.

Toen we 2 weken na de start van de Floriade in Almere de stemming in de sector peilden, was die niet mals. 2 op de 3 stemmers op de poll op deze website vond het maar het beste als dit de laatste keer was.

Vervolgens gebeurden er 2 dingen. Ten eerste kwam er nog meer negatief nieuws los over de Wereldtuinbouwtentoonstelling. Er moet nóg meer geld bij, wat ook leidde tot het opstappen van álle wethouders van de gemeente Almere. In alle media ging het vervolgens alleen nog maar over de vraag of dit niet de laatste Floriade moest zijn.

Spontane steun voor Floriade

Maar – ten tweede – al die negativiteit veroorzaakte dan weer een tegenbeweging. Mensen die er wél geweest waren, schreven ingezonden brieven over hoe genoeglijk hun bezoek aan de Floriade was geweest. En vanuit de tuinbouwsector zelf kwam er het spontane initiatief van de #LoveFloriade Roadtour.

In 3 weken tijd werd onder dit zonnige motto een promotiekaravaan uit de grond gestampt, die 3 dagen lang kriskras door West-Nederland reed. Dozen vol kortingsbonnen werden uitgedeeld. Een dappere poging om het tij te keren.

Telers zelf nauwelijks zichtbaar

Maar tegelijk merkten de initiatiefnemers ook dat de tuinbouw – in de zomer van 2022 geplaagd door wel andere zorgen dan een niet lopende Floriade – bepaald niet als 1 man achter de Floriade stond of alsnog ging staan. Dat hoort ook niet per se bij de traditie van die Floriade. Zeker niet in de groente- en fruitketen.

Waar is de tuinder? Niet in Rotterdam, maar ook niet in Almere. - Foto: #LoveFloriade
Waar is de tuinder? Niet in Rotterdam, maar ook niet in Almere. - Foto: #LoveFloriade

De voedingstuinbouw is eigenlijk pas in 2012 echt goed zichtbaar geworden op de Floriade, toen in Venlo het Huis van de Smaak de bezoekers aangenaam wist te verrassen. Onder de bezielende leiding van tomatenteler Ton Janssen zetten echte tuinders er hun beste beentje voor om het verhaal van de Nederlandse tuinbouw te vertellen.

 

De rijdende kas bij het Rijksmuseum in Amsterdam. - Foto: #LoveFloriade
De rijdende kas bij het Rijksmuseum in Amsterdam. – Foto: #LoveFloriade

Niet teler maar overheid loopt het risico

Op de Floriade in Almere worden ook zat verhalen verteld, maar om een echte tuinder te spreken te krijgen, moet je als bezoeker wel heel veel geluk hebben. Ze zijn er bijna niet. De meeste telers laten zich heel makkelijk dit evenement aanleunen. Het gaat van voor tot achter over hun sector en hun producten. Maar voor één keer draaien niet zij, maar (de burgers van) de organiserende gemeente op voor het financiële risico. Tot aan de eerste zwaar verlieslatende Floriade van 1992 was dat geen probleem. Maar de wal gaat nu toch echt het schip keren.

 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin