Doorgaan naar artikel

Tuinbouw eens op kleine thema’s Landbouwakkoord

De tuinbouwsectoren hebben in het overleg over het Landbouwakkoord wel eindresultaat, maar het gaat daarbij alleen om kleine onderwerpen.

Dat zegt Tineke de Vries, voorzitter van LTO vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroenten. Zij neemt deel aan de sectortafel Akkerbouw en vollegrondsgroenten. De fruitteelt en de glastuinbouw zitten samen aan een andere sectortafel.

Onzekere periodes voor buitenteelten

Eerder deze week zei LTO-voorzitter Sjaak van der Tak dat 16 van de 18 deelsectoren klaar zijn en een eindtekst hebben ingeleverd van landbouwakkoord-gesprekken aan sectortafels. Alleen akkerbouw en melkveehouderij hebben dat nog niet. Dat betekent nog niet dat er een duidelijk toekomstverhaal is afgesproken voor tuinbouwsectoren, stelt De Vries. Er is een overeenstemming op kleine onderwerpen. “Voor vollegrond is het nog niet klaar, dat geldt ook voor de tuinbouwtafel in gesprekken over het Landbouwakkoord. Weerbare teeltsystemen is het grote punt. Er komt veel op ons af komende jaren, niet in het minst uit Brussel met 50% reductie van middelen en je ziet vergroening van middelen niet snel gaan. Dat zijn onzekere periodes voor buitenteelten, maar ook glastuinbouw.”

Heikele thema’s Landbouwakkoord

Een aantal grote onderwerpen is dus niet aan de sectortafels zelf tot een akkoord gekomen, omdat daar op de hoofdtafel (voor het Landbouwakkoord-overleg) over gesproken wordt. Volgens De Vries gaat dat ook om heikele thema’s als grond en verdienvermogen. Voor de glastuinbouw is ook het stikstofdossier nog een potentieel breekpunt. Van der Tak noemde oplossing van knelgevallen in de groep PAS-melders een halszaak. Dat is ook nog niet zomaar opgelost, weet De Vries, nu het stikstofdebat in de Tweede Kamer even ‘on hold’ staat.

Is er ook een verdienmodel?

Over een aantal onderwerpen is aan de tafel akkerbouw en vollegrondsgroenten dus wel overeenstemming. “Het gaat dan bijvoorbeeld om het stimuleren van eiwitteelt. Daar ligt het probleem niet, maar er is dan nog niet gesproken over een verdienmodel.” De Vries stelt verder dat er pas een akkoord is als haar eigen achterban akkoord geeft.

Glastuinbouw Nederland bevestigt dat er op de meeste kleinere punten overeenstemming is op de sectortafel tuinbouw. Voor weerbare teeltsystemen wordt nog wel gesproken met het ministerie van LNV. De stikstofproblematiek van PAS-melders, waar glastuinbouwbedrijven ook door op slot staan, staat niet op de agenda van de sectortafel. Daarmee bepalen eigenlijk vooral de dierhouderijsectoren het tempo waarop een Landbouwakkoord mogelijk is, stelt een woordvoerder van Glastuinbouw Nederland.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin