Doorgaan naar artikel

‘Tuin aan bloemen op tweede najaarsplanting Elsanta’

Aardbeienteler Mark Valentijn in Sint Willebrord was vorige week net klaar met de oogst van de eerste najaarsplanting op stellingen. Dit was een teelt van begin mei met het ras Elsanta.

“Daar hebben we erg lang van geplukt, met vruchten van een mooie maat. De planten zijn van eigen opkweek, waarbij we mikken op ruime spreiding.”

Opgerekte teelt

De laatste week van augustus (week 34) volgde de eerste pluk van de tweede najaarsplanting, eveneens met Elsanta. Deze teelt is van begin juli. “Dat is niet extreem laat, maar daar staat nu nog een tuin aan bloemen op. Dat die teelt zo opgerekt is, is ook vanwege de spreiding, en door het rustige weer. Het zal nog een toer worden om alles te plukken. Dat vraagt om een mooie nazomer, maar dan nog zit je met korter wordende dagen. Ik zeg altijd dat je eind september klaar moet zijn met stellingaardbeien, maar met dit gewas kun je wellicht tot half of eind oktober aan het plukken blijven. Dan ben je ook al onder glas aan het oogsten.”

Valentijn heeft in zijn kas een najaarsteelt met Elsanta. Een deel daarvan wordt doorgeteeld, de rest wordt vervangen door verse teelten met Sonata en Sonsation.

Vruchtrot door Mucor

Vorig jaar had hij ook een glasafdeling met een najaarsteelt Sonsation. “Toen was Mucor een probleem, met de kanttekening dat de planten aan de zware kant waren, en het najaar relatief donker was. Een aspect van Sonsation is dat de vruchten vaak in trossen hangen, met de vruchten tegen elkaar aan. Gaat het dan fout met één vrucht, dan uiteindelijk de hele tros aangestoken worden.” Het ras Sonsation wordt behalve voor de verse voorjaarsteelt, ook gebruikt voor de vroege stellingteelt.

Achterblijvende stekproductie

Valentijn kweekt zijn planten zelf op, van hangend stek. “Dat gaat nu goed”, aldus Valentijn eind augustus. De planten sloegen vlot aan en groeien goed weg. In het veensubstraat zit 4 kilo per kuub Osmocote. De laatste gestekte planten van begin augustus zijn daarnaast bijbemest met 10 kilo stikstof per hectare. “Om wat extra tempo te maken. Deze planten zullen rond 10 september gemiddeld wel drie nieuwe bladeren aangemaakt hebben.” Valentijn vervolgt: “We hadden wel eerder klaar willen zijn met stekken, maar de stekproductie bleef aanvankelijk wat achter.”

Geen slecht seizoen

Terugblikkend over het seizoen tot nu toe, is Valentijn niet ontevreden. “Het is een seizoen met goede prijzen en gelijkmatig verlopende teelten.” Over het personeel: “Voldoende beschikbaarheid is geen vanzelfsprekendheid meer, maar het gaat. Je moet je best doen om de mensen te krijgen.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mark Valentijn

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin