Doorgaan naar artikel

Trendwatcher Joost: ‘volgend seizoen veel spruiten en geen geld’

De suggestie van aanbodregulering is al zo vaak gedaan voor allerlei groenten, en het is nog nooit wat geworden. Toch verkleint het de kans op leuren met spruiten van 20 cent, stampvolle koelcellen en versleten meuk in de winkel.

Waterkoud maar met een opperbeste stemming, dat was vorige week zaterdag de sfeer op de Spruitkoolboulevard op PPO Westmaas. Dat kon ook niet anders met trendwatcher Anneke Ammerlaan die de afgeladen schuur met telers en aanverwant publiek voorhield dat spruiten mogelijk de patates frites van de toekomst kunnen worden. Ze voorzag die glanzende toekomst voor spruiten omdat in de VS bij McDonalds een CEO was opgestapt om een eigen fastfoodketen te beginnen. Dan niet met vette happen, maar met verantwoorde spullen als spruiten. Hij had al een filiaal geopend en voorzag over een paar jaar net zo groot te zijn als zijn oude bedrijf….  Ik zie onze frietboer nog niet direct spruiten frituren, maar het idee is in ieder geval aardig.

Eveneens stemmingverhogend is het teeltverloop tot nu toe. Na drie uiterst magere jaren is daar dit seizoen nog niet veel mis mee. Met dank aan een traag voorjaar, een regenachtige zomer en vette trammelant met de teelt in België en Engeland. De producties zijn niet al te hoog, de markt kan de spruitenaanvoer goed aan. De daaruit rollende prijsvorming is fraai, want spruiten gedragen zich in het spel van vraag en aanbod ‘inelastisch’; of zoals mijn opa zaliger al zei: beter een pond tekort dan een kilo te veel.

Stampvolle koelcellen

Ik heet geen Anneke maar ik durf er een kilo spruiten op te zetten dat het spruitenaanbod – onder normale teeltomstandigheden – het komend seizoen weer ouderwets uit de bocht gaat vliegen, geheel in overeenstemming met wat economen aanduiden als de varkenscyclus: ‘met spruiten kun je kennelijk geld verdienen, dus er kan nog wel een paar hectare bij.’  Dan wordt het toch weer leuren met spruiten van 20 cent, stampvolle koelcellen en versleten meuk in de winkel.

In de rubriek ‘Geluiden’ in Groenten & Fruit  zei een teler onlangs ‘dat de sector zich geen slechtere dienst kon bewijzen dan een uitbreiding van het huidige spruitenareaal.’ Ga naar je afnemer, vraag wat hij nodig heeft, en pas je oppervlakte daaraan aan. Als er één jaar is waarin duidelijk is dat een beperkt aanbod voor iedereen goed is, is het dit wel.’

Aanbodbeperking

Je zou dus eigenlijk moeten naar een systeem van aanbodbeperking. Nu ik dit opschrijf, twijfel ik eraan of dit wel een voorstel is waarmee je nog voor vol wordt aangezien. Want de suggestie van aanbodregulering is al zo vaak gedaan voor allerlei groenten, en het is nog nooit wat geworden. En anders kun je elkaar nog altijd bang maken met de lange arm van de NMA.

Ik waag het er toch op: stel dat de circa 80 telers die Nederland nog rijk is het voor elkaar krijgen het voor elkaar krijgen de afspraak te maken niet uit te breiden. Al was het maar voor een enkel jaartje, om te zien of dat effect heeft. Daarmee heb je de spruitentelers in België en Engeland nog niet in de hand, maar dan beperk je in ieder geval de kans op overaanbod en bovenal op werken zonder een cent te verdienen. Het zou zomaar een aanzet van een mooie trend kunnen zijn.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin