Doorgaan naar artikel

Toenemende invloed van LNG

De olieprijs heeft na de sterke daling van begin deze maand, een stijging laten zien. Positievere economische cijfers en afnemende voorraden waren de oorzaak.

De laatste dagen laten echter weer een daling in de olieprijs zien. In Libië heeft na maanden van onrust een machtswissel plaatsgevonden. Naar verwachting heeft dit gunstige gevolgen voor het olieaanbod. We zien dit momenteel in de prijsontwikkeling terug. WTI stijgt en Brent daalt. Daarnaast is er technisch gezien ruimte voor een verdere daling. De koers bevindt zich onder het 200 daags gemiddelde en de trend is ook dalende.
De Amerikaanse beurzen kijken uit naar aanstaande vrijdag als FED-voorzitter Bernanke een speech zal houden. Er wordt uitgekeken naar mogelijke signalen gericht op het stimuleren van de economie.

Zorgen over verschuiven LNG-transporten 
De gasprijzen schommelen al maanden rond hetzelfde niveau. Over het algemeen worden de bewegingen van de olie gevolgd, zij het gedempt, met minder hevige uitschieters. Ook de voorbije twee weken is dat het geval geweest.
Naast de macro-economische invloeden en olieprijsfluctuaties is op de gasprijs nog een aantal andere zaken van invloed geweest. Zo werd de prijs omhoog gestuwd gedurende de vorige week, door onderhoud aan een aantal Noorse gasvelden waardoor de aanvoer via de Langeled-pijplijn terugliep. Inmiddels is de Noorse productie weer hersteld.
In de vorige nieuwsbrief spraken we al over de toenemende invloed van LNG. Dit effect hebben we nu in actie kunnen zien. Zo ondervond de gasprijs laatste dagen een prijsopdrijvende invloed (met name in Groot-Brittannië) door verminderde LNG-import.  Er bestaan al enige tijd zorgen over het verschuiven van LNG-transporten in de richting van Japan, om daar de verminderde productie van kerncentrales op te vangen. De meeste analisten zijn het er echter over eens dat deze verschuiving nog niet is begonnen; de komende week zullen nog 2 LNG-schepen afmeren aan de Britse kust.
Voor een definitieve richting waarin de gasprijzen zich gaan ontwikkelen is het wachten tot de olieprijs een koers heeft gekozen. Daarbij zullen de situatie in het Midden-Oosten en de bekengemaakte macro-economische cijfers van doorslaggevend belang zijn.

Peak prijs schommelt
De Termijnprijzen voor elektriciteit blijven in lijn met de olie en gasprijzen, al is de volatiliteit iets minder. De peak prijs schommelt al de gehele maand rond de 70 euro/MWh. Opkrabbelende CO2 prijzen en een toenemende import vanuit Duitsland zorgen voor een bullish markteffect. 
De prijs voor spotstroom is in de afgelopen week gestegen en ligt bijna op de termijnprijs voor 2012. De reden voor de prijsstijging komt door een afname van duurzame productie, daarbij leidde het donkere weer in de afgelopen dagen tot een hoger stroomverbruik.

Bron: Powerhouse

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin