Doorgaan naar artikel

Toch betalen voor afgekeurde Spaanse tomaten

Tomatenkassen in Spanje. - Foto: Groenten&Fruit

Tomatenkassen in Spanje. - Foto: Groenten&Fruit

Bij import van tomaten kan de koper niet bij afkeuring verantwoordelijkheid bij de buitenlandse leverancier leggen.

Dat blijkt uit een uitspraak van Rechtbank Den Haag tussen een Spaanse tomatencoöperatie en een Nederlandse importeur. Belangrijk is dat de verkoper niet zelf de tomaten vervoerde naar Nederland, maar die verlaadde bij een derde partij. Dan zou de koper de tomaten moeten laten keuren bij verlading. Keuring bij aankomst in Nederland ontslaat de verkoper dan van verantwoordelijkheid dat tijdens vervoer de kwaliteit terug loopt. Dat is overigens anders als de verkoper zelf de tomaten vervoert.

Partij laat in het Spaanse seizoen

De uitspraak gaat over de factuur voor twee partijen tomaten die in maart 2019 zijn geïmporteerd uit Murcia. Deze waren bestemd voor een Britse maaltijdenproducent. Na keuring besloot het Nederlandse bedrijf de partijen niet te leveren, maar een koper te zoeken die een veel lagere prijs betaalde.

Over de betaling ontstond een verschil van inzicht. Daarop werd de rechter ingeschakeld. Die oordeelt dat de Spaanse leverancier Agricola Perichan recht heeft op betaling voor de tomaten. De Nederlandse importeur QPI had een Spaanse keuring moeten bestellen bij verlading om de kwaliteit vóór transport te controleren.

Beheer
WP Admin