Doorgaan naar artikel

Telers willen alsnog in aardwarmteproject Maasdijk

Telers kijken in de huidige energiemarkt nadrukkelijker naar aansluiting bij aardwarmteproject Maasdijk.

Telers die eerst afzagen van aansluiting op het toekomstige warmtenetwerk van Aardwarmte Maasdijk, vragen nu toch een gesprek aan. Ook telers die voorzichtig intekenden, willen hun contract verruimen. Voor Tarek Hopman, projectontwikkelaar van investeerder HVC, is het duidelijk dat de mind-set bij telers verandert. De buitengewoon onzekere gasmarkt is niet de enige reden voor die instelling bij telers. “We worden gebeld door telers die nu toch met ons willen praten. Telers weten dat ze moeten verduurzamen en deze optie ligt in de achtertuin.”

Megaproject in aardwarmte

HVC is het energie- en grondstoffenbedrijf van meerdere gemeentes en waterschappen. Samen met kwekers van Warmtecoöperatie Maasdijk zit HVC in Aardwarmte Maasdijk, een megaproject in aardwarmte. In 6tot 8 maanden worden vanaf mei 6 putten geboord (3 doubletten) en komt het totaal aantal putten in Westland op 14.

Onder de grond liggen die putten 1,5 kilometer uit elkaar, maar bovengronds komen ze uit op 1 locatie. Er wordt dus schuin geboord.

Gas duurder of niet?

Wethouder Pieter Varekamp van de gemeente Westland stelde bij de aftrap dat aardwarmte ‘gezien de onzekerheid, zowel qua beschikbaarheid en prijs van huidige fossiele bronnen, nu nog interessanter is’. Hopman licht toe dat ook de aardwarmteprijs die telers gaan betalen, nog een koppeling met de gasprijs heeft via de SDE-regeling, waarbij het per bedrijf afhankelijk is of aardwarmte goedkoper is dan verwarmen met gas. De warmteprijs wordt vooral bepaald door hoe goed het aardwarmtebedrijf presteert.

De extreme schommelingen op de gasmarkt zijn in ieder geval geen reden om het businessmodel aan te passen, stelt HVC. Hopman: “De warmteprijs is wel veel hoger, maar het is een kostprijsmodel. Als het bedrijf beter draait kost de warmte minder. De hoofdreden om aan te sluiten is de verduurzaming, het behouden van de license to produce.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin