Doorgaan naar artikel

Telers kunnen accijnsverlaging diesel terugvragen

Onder andere loonbedrijven en boeren kunnen om teruggaaf van accijns vragen voor brandstof die zij op 1 april 2022 om 0.00 uur in voorraad hebben. - Foto: Roel Dijkstra

Onder andere loonbedrijven en boeren kunnen om teruggaaf van accijns vragen voor brandstof die zij op 1 april 2022 om 0.00 uur in voorraad hebben. - Foto: Roel Dijkstra

Accijns voor brandstof gaan per 1 april omlaag. Wie een voorraad heeft kan de verlaging terugvragen. Dit geldt ook voor onder andere boeren en tuinders.

Het kabinet verlaagt per 1 april de accijns op motorbrandstoffen, maar wie eerder deze maand al de voorraadtank op z’n bedrijf heeft gevuld, kan het verschil terugvragen. Dat staat op de site van de belastingdienst. Het gaat om de diesel die op 1 april om 0.00 uur op voorraad is. De teruggaaf geldt niet voor particulieren.

Voor diesel is de accijnsverlaging 11,1 cent per liter. Voor benzine is dit 17,3 cent en bij autogas is het 4,1 cent. Bedrijven met een eigen opslagplaats voor bovengenoemde brandstoffen kunnen de teruggaaf aanvragen. Dit zijn onder andere:

  • loon- en grondverzetbedrijven
  • transportbedrijven
  • tuinders, vollegrondstelers
  • boeren
  • hoveniers

Ook brandstof die onderweg is naar een opslagplaats, valt hieronder.

Tot 8 april accijnsverlaging terugvragen

Bedrijven die de accijns al betaald hebben en dit ook kunnen aantonen met de juiste administratie, kunnen dit terugvragen via de portal Mijn Douane, waar normaal gesproken ook de aangifte van de te betalen accijns gedaan wordt. Dit kan tot 8 april.

De verlaging van de accijns is tijdelijk, vanaf 1 januari 2023 wil het kabinet het tarief weer verhogen. De accijnsverlaging is half maart aangekondigd, nadat brandstofprijzen voor zowel particulieren als ondernemers enorm hard zijn gestegen. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn veel producten en grondstoffen duurder geworden. De accijnsverlaging maakt deel uit van een pakket van de regering om de koopkracht van mensen (gedeeltelijk) op peil te houden. Van boerenbelangenbehartiger Agractie klonk de vraag om de herintroductie van rode diesel.

Beheer
WP Admin