Teeltjaar om over naar huis te schrijven

13-08-2015 | Laatste update op 31-08 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Teeltjaar om over naar huis te schrijven

Een teeltjaar met zwaar weer? Of gaat het in 2015 tot nu toe eigenlijk best aardig?

Teeltjaar 2015 begon ietsje te koud en ietsje te donker. Het is bovendien per saldo tot nu toe nogal droog en sinds halverwege juni is het dan weer tamelijk heet. En wie weet krijgen we ook weer eens een hete herfst. Tot zover het weerbericht.

Kantoorbediende

Journalisten achter hun laptop hebben het maar makkelijk. Je tikt je stukkies en als het een beetje koud is, zet je de verwarming aan. Blijft het maar donker tot in de middag, dan zet je een lamp aan. Op kantoor is het helemaal een makkie: de hele dag TL-licht en airconditioning. Ooit gaat dat met groente en fruit ook misschien wel zo werken. Als de teeltcel zonder invloed van daglicht en buitentemperatuur een vlucht gaat nemen, dan is een krop sla of een tomatenplant net een kantoorbediende.

Afhankelijk van het weer

Maar totdat dat zover is (ik schat dat ik daar zeker tot ná mijn honderdste verjaardag in 2063 op zal moeten wachten) zijn boeren en tuinders afhankelijk van het weer. Teeltjaar 2015 had weer genoeg weer om over naar huis te schrijven. Een zomerstorm, eindelijk weer eens een hittegolf, weinig regen met hier en daar een hoosbui en een groeiachterstandje door een fris en ietwat somber voorjaar.

Politieke weer is opvallender

Opvallender echter is dezer dagen het politieke weer. Al precies een jaar hangt er een hele dikke en donkere depressie in het oosten. De orkaan Poetin. Opmerkelijk genoeg waren het vorig jaar vooral de groente- en fruittelers die daar (met succes) moord en brand over schreeuwden. Nu de boeren, die door het  nieuwe Europees lanbouwbeleid opgewekt de vrije markt op zijn komen wandelen, ook eens hard in botsing komen met de Wet van Vraag en Aanbod, staan zíj nu op de barricades. Althans, beneden de zoveelste breedtegraad. Noordelijker dan onze eigen zuidgrenzen is het daar ook in 2015 dan toch eer geen weer voor.

Laat het ons vooral weten als bij u de thermometer op oververhit dan wel de barometer op storm staat, dan gaan wij voor u op pad om er in bijpassende mate aandacht aan te besteden. Laat hier uw rapportcijfer achter!

Meer over


Beheer