Doorgaan naar artikel

‘Te veel bloemkool om te laten bevriezen’

Bas Huijser had er maandag 19 december goede hoop op dat hij en zijn broer Pieter weer aan de slag konden met de bloemkooloogst. “De vorst is nu nog niet uit de grond, we moeten nog even geduld hebben.”

Net als overal in Nederland had het ook in de Hoekse Waard een paar dagen gevroren, maar echt ver was de temperatuur niet gedaald. Het koudst was het in de nacht van 17 op 18 december, de thermometer gaf toen 4,5 graden onder nul aan.

Bloemkool onder doek voor vorst

Die ochtend, de temperatuur was onder invloed van een snel aantrekkende zuidwestelijke luchtstroming opgelopen tot dik boven nul, hadden ze het doek al van de kool verwijderd. “Alles bij elkaar nog 3 hectare, dat was net even te veel om te laten bevriezen. Toen bleek dat het zou gaan vriezen, was het nog wel even alle hens aan dek om alles op tijd onder het doek te krijgen.” Een geluk was ook dat het amper waaide. “De kool zelf kan dat misschien wel overleven, maar door uitdroging is de kans groot dat dan van het blad niets meer overblijft.”

Maand later geoogst

Het gaat over de rassen Rustique en Mystique, voor beide geldt dat ze eigenlijk al een maand eerder geoogst moesten zijn. Door uitstel van de koolvorming – vanwege (te) warm weer in september – was daar niets van terecht gekomen. “We hadden dus al uitgeoogst moeten zijn. Als het meezit verwacht ik nu dat we tot in de eerste week van januari werk houden.”

Voor de vorstperiode was de meeste kool uitgegroeid tot 8 stuks in een kist, maar was de prijs dramatisch. “Nu zou je er euro van kunnen maken. Die hebben we ook wel nodig om nog iets van het seizoen te kunnen maken.”

Kooltje in winterbloemkool

De winterbloemkool stond er begin vorige week goed bij. “Daarvoor zou het nog wel een tijdje koud mogen blijven, om de groei te onderdrukken. Het vroegste ras is XYZ. Die is bestemd voor eind maart, daar zit nu al een kooltje in. Daar kun je verdere niets aan doen, alleen zorgen dat de planten niet met de voeten in het water komen te staan.”

2022 geen topper dankzij fikse kosten

Financieel gezien gaat 2022 geen topper worden, stelt Huijser. “In de dure perioden was bloemkool ook echt duur, maar op mindere momenten was de prijs ook echt slecht.” Niet onverwacht: de kosten voor bloemkool zijn aanmerkelijk opgelopen. Dat bleek onlangs ook op een bijeenkomst over de kostprijs voor bloemkool voor telers in Zuidwest-Nederland. “We telen uitsluitend bloemkool, dus dat rekent makkelijk. In vergelijking met vorig jaar waren we dit jaar alleen al voor gasolie € 20.000 meer kwijt.”

Inmiddels zijn de planten voor de vroegste teelt besteld. “De prijs viel mee, dat was toch wel verrassend. In 2021 hadden we de planten al in oktober besteld, nog voorafgaand aan de energiepaniek. Deze keer ging de bestelling er pas deze maand uit, in december. Per 1.000 planten betalen we nu slechts € 1 meer.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bas Huijser

(links op de foto) teelt met zijn broer Pieter Huijser sinds 1997 bloemkool in Oud-Beijerland in de Hoekse Waard

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin