Doorgaan naar artikel

Talentscouting per tuinbouwregio beter faciliteren

Mbo-studenten in het Westland. - Foto: Ton van der Scheer

Mbo-studenten in het Westland. - Foto: Ton van der Scheer

Campussen als World Horti Center en Brightlands kunnen de tuinbouw beter positioneren op de arbeidsmarkt.

Dat concluderen de greenports in Nederland. En dat is hard nodig, want op de huidige krappe arbeidsmarkt is er veel concurrentie om nieuw en jong talent aan te trekken. Is de tuinbouw goed in beeld bij schoolverlaters, studenten en zij-instromers? Of is de sector te onzichtbaar? Onbekend maakt immers onbemind.

Regionale ontmoetingsplekken

Voor de tuinbouw zijn er inmiddels mooie regionale ontmoetingsplekken ontstaan waar talenten zich verder kunnen ontwikkelen. Voorbeelden zijn het World Horti Center in het Westland, FruitTech Campus in de Betuwe en Brightlands in Venlo. De voordelen van deze initiatieven zijn duidelijk. Het voortbestaan van deze centra is echter niet altijd voldoende meerjarig verankerd.

“Deze campusvorming kan de tuinbouw helpen om een betere brug te slaan tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen”, zegt Erik Kaemingk, themaregisseur human capital van Greenport Gelderland. “Campussen zijn regionaal en georganiseerd rondom een herkenbaar product of dienst. Daardoor zijn ze toegankelijk voor ondernemers die daar hun kennisvragen kunnen neerleggen.”

Opleidingsplek met een helder profiel

Campussen kunnen ook helpen om de tuinbouw beter te positioneren op de arbeids- en opleidingsmarkt. “Jongeren kiezen eerder voor een opleidingsplek met een helder profiel. Daar waar de modernste technologie wordt gebruikt, dicht bij de bedrijven, innovatief en bewust van maatschappelijke opgaven.”

Verdere uitbouw van campussen

Deze kernboodschap rond campusvorming is besproken aan de transitietafel Arbeidsmarkt & Onderwijs van Greenport Nederland. Daarin werken bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen samen. Begin 2022 gaan de deelnemers met bestaande campussen uitwerken wat er nodig is om de campussen verder uit te bouwen, zodat alle ondernemers in de tuinbouw er gebruik van kunnen maken.

Lees meer artikelen over arbeid

Beheer
WP Admin