Doorgaan naar artikel

Subsidie voor water vasthouden op hellend perceel

Hardfruit in Zuid-Limburg. - Foto: Groenten & Fruit

Hardfruit in Zuid-Limburg. - Foto: Groenten & Fruit

Telers in Zuid-Limburg kunnen met steun van Waterschap Limburg aan de slag met preventiemaatregelen tegen wateroverlast.

De subsidieregeling die nog openstaat tot en met 31 mei is bedoeld voor alle boeren en tuinders. Voor fruittelers zijn een aantal specifieke zaken subsidiabel. De kosten van aanvoer en toepassing van compost ten behoeve van waterberging en waterremming op de zwartstrook van fruitteelt kunnen worden opgevoerd. Hetzelfde geldt voor het verruigen van de boomspiegel door zwartstrook te laten begroeien.

De subsidie is ook toepasbaar op het aanleggen van landbouwbuffers en dijkjes en het plaatsen van strobalen of houten schotten op een perceel. Ook het ‘optimaliseren van de groenbemesterkeuze ten behoeve van waterberging en waterremming’ is in de regeling opgenomen.

Minimaal 2% hellingsgraad

In totaal heeft Waterschap Limburg € 600.000 uitgetrokken. Per bedrijf wordt maximaal € 2.500 uitgekeerd. De hoop is dat boeren en tuinders hiermee 10 millimeter extra water vasthouden. Specifieke voorwaarde is dat de percelen een hellingpercentage van ten minste 2% hebben. Zuid-Limburg loopt tot en met de gemeente Sittard-Geleen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin