Stroomprijs stijgt licht; olie blijft duur

28-05-2014 | Laatste update op 13-09 | |
Stroomprijs stijgt licht; olie blijft duur

Afgelopen week was het een relatief warme week met zomerse temperaturen ver boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Dit leidde tot minder vraag naar gas en juist meer vraag naar elektriciteit, doordat er onder andere meer airco’s worden aangezet waardoor de elektriciteitsprijzen licht stegen.

De prijs voor het kalenderblok 2015 was afgelopen maandag €43,27 per MWh. De week ervoor lagen de lange-termijnprijzen nog tussen de €42 en €43 per MWh.

De komende week worden echter gemiddelde temperaturen verwacht waardoor verwachting de vraag naar elektriciteit zal afnemen. Daarnaast wordt er meer wind verwacht, waardoor de output van windmolens hoger zal zijn.

Het aanbod van stroom geproduceerd door kolencentrales is deze maanden minder. Het vele onderhoud aan de kolencentrales in mei kan de elektriciteitsprijzen op korte termijn beïnvloeden. In juni zal een groot deel van dit onderhoud afgerond zijn, waardoor de beschikbaarheid van de kolencentrales weer zal toenemen, meldt Nuon.

De komende periode is de gasmarkt in afwachting van de ontwikkelingen in Oekraïne en of de nieuwe president de situatie kan verbeteren. Deze week onderhandelen Rusland, Oekraïne en Europees commissaris Günther Oettinger (Energie) in Berlijn over de betaling van de Russische gasleveranties aan Oekraïne. De schuld van Oekraïne is volgens het Russische staatsgasbedrijf Gazprom nu meer dan 3,5 miljard dollar. Gazprom heeft gedreigd Oekraïne niet meer van gas te voorzien, als dat land de rekening voor de leveranties in juni niet vooruitbetaalt. Oekraïne is een belangrijk doorvoerland voor gas vanuit Rusland naar West-Europa. Alternatieve routes zijn voorhanden, maar afsluiting kan een opleving van de gasprijs betekenen.

Stakingen in Noorwegen houden de olieprijs hoog. Deze week schommelde de olieprijs consequent rond $110 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Nuon verwacht een mogelijke stijging van de olieprijs naar $112 per vat.

De dieselprijs daalde deze week daarentegen opnieuw. Inkoopcollectief Farmers4all geeft deze week een verkoopprijs af van €109,95 per 1.000 liter in de regio Noord. Vorige was dit €110,80 per 1.000 liter.

de Snoo
Esther de Snoo redacteur ondernemen
Meer over


Beheer