Doorgaan naar artikel

Stroom- en olieprijs dalen, gas- en dieselprijs stabiel

Afbeelding

De stroomprijs daalde deze week met ongeveer een halve euro naar €47,61 per MWh voor contractprijs 2016 en €47,53 per MWh voor 2017.

De stroomprijs is daarmee aangekomen op het laagste prijsniveau in de afgelopen tien jaar.

De gasprijs lijkt weinig last te hebben van het koude weer in mei. De gemiddelde temperatuur in mei is 12.4 °C. Normaliter ligt de temperatuur in mei hoger, gemiddeld 13.1 °C. De weersverwachting voor de komende week laat een duidelijke stijging van de temperaturen zien. Dit kan het effect hebben dat de vraag naar gas afneemt waardoor de dagprijs van gas mogelijk daalt. Deze week bleef de gasprijs nog echter op gelijk niveau met vorige week. In Oekraïne heeft inmiddels een start gemaakt met het vullen van de gasvoorraden voor komende winter. Dat melden marktanalisten van Nuon. Oekraïne zal daardoor voor de gaslevering minder afhankelijk zijn van Rusland. Op de korte termijn zorgt dit voor een toename van de vraag naar gas en daarmee voor een mogelijke stijging van de gasprijs op de dagmarkt. Onderhoud aan een Noorse pijpleiding naar België voorkomt eveneens een mogelijke daling van de gasprijs. De komende twee weken is het onderhoud gepland. Volgens marktanalisten van Essent hoeven de Belgen zich niet druk te maken over mogelijke tekorten omdat voldoende LNG over zee wordt aangevoerd. Handelsplatform TTF noteerde deze week een vergelijkbare prijs ten opzichte van vorige week: contractprijs 2016 is 21,09 cent per MWh en 2017 21,27 cent per MWh.

De aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten, waaronder het oprukkende IS, baren de oliehandelaren zorgen. Toch vertaalt zich dit niet in een hogere olieprijs. De olieproducerende landen in het Midden-Oosten (OPEC) komen bijeen op 6 juni. Analisten verwachten dat de OPEC-landen besluiten de productieniveaus gelijk te houden. Deze week daalde de olieprijs juist naar $ 63 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Dat is een lichte daling ten opzichte van de afgelopen weken. Sinds de derde week in april is de olieprijs vrij stabiel geweest en bewoog rond $ 65 per vat. De daling van deze week is het rechtstreeks gevolg van magere cijfers over de Chinese economie.

In het kielzog van de olieprijs beweegt zich de dieselprijs. Inkoopcollectief Farmers4all rekent deze week opnieuw 97 cent per liter diesel.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin