Doorgaan naar artikel

‘Stro is een belangrijke kostenpost in peenteelt’

De onderdekkersteelten van Huub in ’t Zandt uit Meerlo zitten weer lekker ingestopt. Op maandag 19 november werd de laatste ‘deken’ gelegd.

“We hebben het stro in twee keer aangebracht. We zijn begonnen met leggen in de eerste week van november. Tijdens de eerste keer leggen, was het soms ietsjes nat, maar over zijn geheel hebben we er prachtig weer bij gehad.”



Zo min mogelijk stro

Op de peen die in januari wordt gerooid werd 40 ton stro per hectare uitgereden. Op die voor februari en maart 50 ton en die bestemd voor april 60 ton. “Die 60 ton doen we vooral om in het voorjaar de warmte uit de grond te houden. En 40 ton is te weinig om vorstschade te voorkomen bij strenge vorst. Ons streven is wel om zo min mogelijk stro te gebruiken, want stro is voor ons een grote kostenpost. Vorig jaar moesten we het stro als het ware sprokkelen; het kwam toen uit Denemarken, Duitsland, Engeland, Spanje en Frankrijk. Dit jaar hebben bijna al ons stro weer uit Duitsland tegen 102,50 euro per ton. Ten opzichte van vorig jaar is dat ‘goedkoop’, want toen betaalde we 45 euro meer. De gulden is afgeschaft, maar voor de beeldvorming, dat is toch 100 gulden per ton; en met de tonnen die wij nodig hebben maakt dat een behoorlijk verschil. We kopen met drie telers gezamenlijk in bij twee fouragehandelaars. Enerzijds voor risicospreiding en anderzijds om in tijden van schaarste niet van één afhankelijk te zijn.”

Extra aandacht voor loofkwaliteit

Om de loofkwaliteit op peil te houden werd extra met bitterzout behandeld en kwam er een extra behandeling tegen schimmels aan te pas op de percelen die niet afgedekt worden. “Het loof van Nairobi was al wat minder, zo hebben we het zo gezond mogelijk zien te houden.” Door die mindere loofstand, heeft het loof ook wat meer geleden van de recente nachtvorsten, zonder dat dit tot schade heeft geleden. “Het heeft hier toch tot 4 graden gevroren.”



De percelen die onder stro zijn gegaan, werden alleen met bitterzout behandeld. “De tactiek is om daar gezond loof toch wat eerder te laten afsterven, zodat ze wat meer in rust zijn voordat het stro gelegd wordt.”



Rustige tijd qua afzet

De afzet via Fossa Eugenia verloopt naar wens. “Het is wel wat rustiger, maar dat is normaal voor deze tijd van het jaar. De prijzen zijn vrij goed en we rooien veel kilo’s van goede kwaliteit.” De peen die In ’t Zandt momenteel rooit, is het ras Maestro. “Daar zitten enkele gebarsten wortels tussen, maar dat is logisch want die zijn gigantisch snel gegroeid.” Ook is er sprake van wat wortelvliegaantasting. “De aanpak van wortelvlieg blijft ons zeer grote zorgen baren.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin