Doorgaan naar artikel

Stoomongeval paprikabedrijf niet bestraft

Archiefbeeld van het stomen na een paprikateelt. Foto: Peter Visser.

Archiefbeeld van het stomen na een paprikateelt. Foto: Peter Visser.

Een eigenaar en bedrijfsleider van een paprika- en tomatenbedrijf zijn niet verantwoordelijk voor een arbeidsongeval met een illegale werknemer.

Dat blijkt uit de uitspraak in hoger beroep van de Rechtbank Arnhem-Leeuwarden. Het Openbaar Ministerie eiste een strafverzwaring nadat de Marokkaanse man in 1995 zonder verblijfspapieren brandwonden opliep door een ongeval tijdens het stomen.

Mensenhandel en uitbuiting

Onbewezen is dat de bedrijfsleider de illegale werknemer onvoldoende had gewezen op de gevaren, oordeelt de rechter. Wel is bewezen dat op dit bedrijf in Erica sprake was van mensenhandel en uitbuiting.

Boete en schadevergoeding

De boete is in hoger beroep verhoogd van € 20.000 naar € 25.000, zonder een voorwaardelijk deel. Naast de boete is aan de Marokkaanse man een schadevergoeding toegekend van een kleine € 12.000, die door de verdachte en mededaders hoofdelijk moet worden betaald.

Kwetsbare positie

Het slachtoffer was illegaal in Nederland, had geen enkele rechtspositie en was volledig afhankelijk van verdachte en zijn medeverdachte voor zijn loon en huisvesting. Hij sliep in een bedrijfsruimte. De verdachte heeft, aldus de rechtbank, misbruik gemaakt van de kwetsbare en afhankelijke positie van het slachtoffer door hem slecht te betalen en hem onbeschermd werkzaamheden te laten verrichten die riskant waren.

Zo blijkt uit het rechtbankverslag dat de Marokkaanse illegale man in het weekend in het geheim en zonder bescherming chemische middelen toepaste in een biologische teelt.

Beheer
WP Admin