Spruitkool (nog) boven de euro per kilo

Voorsorteerder op spruitkoolplukker. Foto: Roel Dijkstra
Voorsorteerder op spruitkoolplukker. Foto: Roel Dijkstra

Voor spruitkool in de B-sortering wordt een marktprijs genoemd tot € 1,15, de prijs voor de A’s ligt daar een fractie onder. Daar staat wel wat druk op.

Het weer is er nog niet echt naar om massaal spruiten op tafel te zetten, steeds meer telers beginnen met oogsten, zowel in Nederland als in het VK.. Dit laatste zorgt voor wat minder Engelse vraag. Daarbij komt dat het wat fijnere deel van het product binnenlands afgezet moet worden. Daar moet dan wel mogelijkheid voor zijn. “Het was een reden om vorige week nog even rustig aan te doen” aldus een teler.

Wat niet wegneemt dat de afzetvooruitzichten helemaal niet verkeerd zijn. Zo relatief goed als de teelten er veelal door de beregeningsmogelijkheden bij staan, zo veel heeft de teelt vaak geleden in Vlaanderen en -wel in mindere mate- in het VK , door onvoldoende of de afwezigheid van mogelijkheden om vocht aan te voeren.

‘Elke dag spannend’

‘Het is echt belangrijk om zeker in deze periode de prijs minimaal boven de euro te houden, , geeft een teler aan, verwijzend naar de hoge kosten, waaronder voor beregening en koeling. Hij zit met zijn elektriciteit op dagprijs. “Ik betaal met pieken nu soms tien keer meer dan een jaar geleden. Het prijsverloop is elke dag weer spannend.”

Een hectare kost 16000 euro

“Het is echt belangrijk dat de prijs op niveau blijft” benadrukt voorzitter van de landelijke LTO-spruitkoolwerkgroep Kasper Kleijwegt. ”Prijsdalingen zijn niet nodig”, eveneens verwijzend naar de lastige teeltsituatie bij veel buitenlandse collega’s. Daarnaast noemt hij de relatieve schaarste van veel andere groenten . De consument heeft daardoor wat minder alternatieven.” Hij benadrukt zijn stelling onder verwijzing naar de kostprijsberekening voor spruitkool die Groenten & Fruit dit voorjaar publiceerede, en die ook ter sprake kwam op de landelijke spruitkoolbijeenkomst die afgelopen voorjaar in Oud-Beijerland werd gehouden. Uit deze bedrijfseconomische calculatie kwam naar voren dat een hectare spruitkool alles bij elkaar zo’n 16.000 euro kost, uitgaande van toen geldende kosten voor planten, kunstmest, arbeid en cetera. Dat is aanzienlijk meer dan de 12000 euro per hectare die tot vorig jaar in de praktijk nog vaak werd genoemd Kleijwegt wijst in dit verband ook op de extra kosten en risico’s die kleven aan de extra eisen die (supermarkt)afnemers hanteren voor gewasbeschermingsmiddelen, bovenop de wettelijk MRL-eisen. “Onnodig en onzinnig, maar voor de producenten echter wel een steeds groter probleem.”

Clashes voorkomen

Hij waarschuwt verder op het gevaar voor verdeeldheid vanwege mogelijke clashes tussen grotere aanbieders, en die impact die dat kan hebben op de stemming in de markt. “Dat is het slechtste wat ons nu kan overkomen, het is ieders verantwoordelijkheid uit die situatie weg te blijven.”

Verwachting: prijsvorming onder druk en iets zakkend.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt

One thought on “Spruitkool (nog) boven de euro per kilo

  1. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Great work!

    https://www.zoritolerimol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer